Ден на младите 2022: Младинско волонтирање и Зелен активизам

Меѓународниот ден на младите се одбележува секоја година на 12 август, со што младинските прашања добиваат вниманието од заедницата. Имајќи предвид дека одржливоста и климатските промени се толку широки теми, ја препознавме потребата да се прослави Денот на младите на посебен начин, фокусирајќи се на младинското волонтирање и зелениот активизам.
Овој настан има за цел да ги афирмира младите, да и даде простор на заедницата и особено на младите за идеи, разговори и размислувања за создавање подобра и поодржлива иднина за младите.
Настанот ќе биде супер еко, со струја што сами си ја произведуваме со возење велосипеди, без отпад и со свежи пијалоци направени од волонтерите затоа дојдете со вашиот велосипед и со вашите термоси или чашки. 
На настанот, двата дена ќе има изложба од млади уметници, како и фотоизложба за волонтеризам и еко-активизам. Забавниот дел ќе биде покриен од млади бендови и артисти.
Исто така, ќе имате можност преку инфо-точките на ЕУ и Националната агенција да се запознаете со програмите и активностите што ги нудат за млади.
📅 Кога? 11 и 12 август
📌 Каде? Дом на култура „Билјана Беличанец“ во Кисела Вода, Скопје
✍️ Регистрација за работилниците: https://bit.ly/3JzbWEh
🎨 Сите фотографии и други уметнички дела кои сакате да бидат изложени на настанот ➡️ Испратете ги на оваа адреса: [email protected]
 
АГЕНДА
11.08 четврток
17:00-20:00 Работилници:
● Дизајнирање и креирање еко-торба
● Инструменти од рециклиран материјал
12.08 петок
17:00-20:00 Работилници:
● Дизајнирање и креирање еко-торби (втор дел)
● Видео-продукција со паметни телефони
● „Спасете ја планетата дома“, работилница за рециклирање 
● Работилница за климатски промени околу 125 кг јаглеродна коцка 
● Намалување на отпадот и правилен избор на отпад во секојдневните активности
20:00-22:00 Кино на точак
● Селекција на кратки филмови на тема волонтерство и еко-активизам
Повеќе детали наскоро!
***
Настанот е организиран од Волонтерски центар и Гоу Грин, а поддржан од Националната агенција за образовни програми и мобилност, EU House Skopje и општина Кисела Вода.

Сподели на