Повик за настан Отвореноста на институциите низ бројки

Во рамките на Проектот на УСАИД за граѓанско учество, Метаморфозис организира настан насловен како „Отвореноста на институциите низ бројки“. Настанот ќе се одржи на 14 октомври 2021 година со почеток во 14:00 часот онлајн преку ZOOM и во живо на Фејсбук страната на Метаморфозис. Агендата за настанот можете да ја погледнете овде.

На настанот ќе бидат промовирани резултатите од мерењето на отвореноста на извршната власт во 2020 година и ќе има дискусија со засегнати страни.

Проценката е резултат на сеопфатно емпириско истражување засновано врз Индексот на отвореност, чија цел е да се утврди степенот до кој се почитуваат принципите на доброто владеење во регионот. Трудот е збогатен со практични препораки за тоа како извршната власт во Северна Македонија може да го подобри почитувањето на принципите на добро владеење во иднина. Проценката заедно со визуелизациите  е достапна на македонски, албански и англиски јазик на веб – страницата на Метаморфозис: https://metamorphosis.org.mk/izdanija_arhiva/.

Сподели на