Обука за UN/UI дизајн

UX дизајнот не се грижи само нештата да изгледаат убаво, туку и да ги задоволи потребите на корисниците. Повеќе не е доволно само да се направи веб-страница, туку потребно е да биде со добар дизајн, впечатлива, ефикасна, лесна за паметење, со главен акцент на корисничкото искуство – сѐ со цел не само да го задржи вниманието на корисникот, туку и да му помогне да го најде она што го бара. 💻📲

⭕Аплицирајте за обуката UX/UI дизајн на: https://forms.gle/4VkkxTa2RWPuQSvm9
👉За да обезбедите учество на оваа обука како дел од општокорисната работа потребно е да одберете помеѓу пишување и уредување на минимум 10 статии на Wikipedia на македонски јазик, донирање на 3 литри искористено масло за јадење или чистење на 5 јавни површини.

Ментално здравје на младите / Shëndeti mental tek të rinjtë

“YOUth on Air” е проект за развивање на активно учество и интеркултурен дијалог помеѓу младите со помош на дигитално радио како алатка. Во рамките на овој проект, ЦИД како партнер, ќе сними две радио емисии од кои една на тема ментално здравје на младите.

За таа цел, Ве замолуваме, доколку сте на возраст од 15 до 29 години, да одвоите неколку минути од Вашето време и да одговорите на овој прашалник. Заклучоците од ова истражување ќе бидат изнесени во радио емисијата. Дополнително, професионални психолози ќе бидaт поканети да одговорат на Вашите анонимни прашања.

Пополнете го прашалникот  тука

YOUth on Air është projekt për ngritjen e pjesëmarrjes aktive dhe dialogut ndërkulturor në mes të rinjve me ndihmën e radios digjitale si mjet. Në kuadër të këtij projekti, CID-i si partner, do të inçizoj dy radio emisione nga të cilët njëra do të ketë si temë shëndetin mental të të rinjve.

Për këtë qëllim, nëqoftëse jeni prej 15 deri 29 vjeç, ndani disa minuta nga koha juaj ti përgjigjeni këtij pyetsori. Më pas, psikolog profesional do të jenë të ftuar ti përgjigjen pytjeve tuaja anonime. 

Plotësoni pyetësorin këtu

Волонтирај во најголемата младинска фондација во Германија! | SHL

Дали си заинтересиран за работа со млади? Сакаш да работиш во интернационален тим? Да живееш во Германија една година? Тогаш ја имаме совршената можност за тебе!

Младите можат споделува можност за волонтирање која доаѓа од најголемата младинска фондација во Германија, Schuler Helfen Leben и е во времетраење од 13 месеци во Lübeck или Neumünster, Германија.

Волонтерите за време на едногодишната програма ги поддржуваат СХЛ во реализирање на нивните активности и им помагаат во остварувањето на нивните цели. Преку волонтерската програма, СХЛ го поддржуваат личното учење, искуството, размена и вмрежување на волонтерите.

Во моментот отворени се волонтерски позиции во градовите Lübeck и  Neumünster:

  • Во Нојминстер, волонтери од Германија и земјите од Западен Балкан – заедно со тимот на СХЛ од Берлин – ја преземаат одговорноста за спроведување на Социјалниот ден и различни активности во Германија. Волонтерите можат да аплицираат за различни позиции. (види тука)
  • Во Лубек се реализира програма која има за цел поддршка на иницијативите кои произлегуваат од Социјален ден и да овозможи размена на млади низ цела Европа. Волонтерите се дел од тим кој е вклучен во планирање и спроведување настани, работилници и други активности. Познавањето на германски јазик не е потребно, но е корисно. (види тука)

Волонтерите добиваат месечен џепарлак. SHL нуди сместување и ги покрива сите трошоци за живот, за здравствено осигурување и патни трошоци и организира педагошка поддршка и обемна програма за семинари.

Начинот на аплицирање е со испраќање на следните документи:

  • Пополнет апликациски формулар (преземи го формуларот)
  • Мотивациско писмо со содржина не повеќе од една или две страни. Во него објаснувате зошто одлучивте да аплицирате, од каде ви доаѓа мотивацијата и зошто токму вие сте вистинската личност за да волонтера на оваа можност
  • Табеларно CV
  • (Незадолжително) Сертификати, квалификации од проект, работно искуство и слично

Документите се испраќаат на мејлот [email protected].

Краен рок за аплицирање е 07.02.2021 година.

Доколку сте заинтересирани за аплицирање или имате дополнителни прашања, обратете нѝ се на [email protected]