За сите средношколци – ентузијасти спремни за еко-предизвици!

Поттикнати од големата потреба за решавањето на проблеми од областа на климатските промени и заштита на животната средина, одлучивме овој нов повик од UPSHIFT програмата да биде насочен кон социјални иновации и решенија кои се однесуваат на намалување на последиците од климатските промени и заштита на животната средина во која живееме.

Бараме конкретни и иновативни решенија во вид на производ, услуга или процеси кои се однесуваат  на  намалување на емисијата на штетните гасови во атмосферата (јаглерод диоксид, метан итн.), заштита на почвата и водните ресурси (реки и езера), намалување на загадувањето на воздухот, редуцирање, реупотреба и рециклирање на отпад, поттикнување еколошко освестување и одговорно однесување, еколошка демократија, алтернативен вид транспорт,  итн… Овие се само мал дел од можностите кои постојат.  Размислувајте локално за еко-проблемите со кои се соочува вашата локална заедница, но не заборавајте дека добрите идеи можат да го променат светот затоа што климатските промени и деградација на животната средина е глобален проблем. 

 

Што треба да направите?

 

Формирајте тим од 3 до 5 ученици на возраст од 13 до 19 години и еден наставник ментор и пополнете ја апликацијата најдоцна до 31ви мај, 2021 г. на следниот ЛИНК. Повикот е отворен за сите ученици од средните училишта ширум државата.

 

Ние ќе ве известиме дали сте меѓу десетте тимови кои имаат најголем потенцијал и кои ќе добијат шанса да учествуваат на седмата по ред UPSHIFT работилница која ќе се одржи на почетокот на јуни 2021 on line со помош на платформата ZOOM. Најдобрите пет тимови ќе добијат менторска и финансиска поддршка за реализација на нивните идеи.

 

Што да очекувате од програмата?

 

 • Да научите нови техники кои се применливи во решавање на било каков проблем.

 • Можност да ја развиете и спроведете вашата идеја.

 • Да стекнете супер корисни вештини и знаење за нови дигитални алатки.

 • Да придонесете за почист воздух, ублажување и адаптација на климатските промени и решавање на еко-проблеми кои нè засегаат сите.

 • Да добиете можност за финансиска поддршка од 120.000 денари за реализација на идејата.

 

Корисни материјали и линкови:

 

 • Национален извештај за состојбата на животната средина 2020, Министерство за животна средина и просторно планирање (линк)

 • Национален извештај ВОЗДУХ 2019, Министерство за животна средина и просторно планирање (линк)

 • Програма за намалување на аерозагадувањето 2019, Влада на РСМ (линк)

 • Анализа на препорачани мерки за справување со загадување на амбиенталниот воздух во С. Македонија (линк)

 • 6 РАБОТИ ШТО ТРЕБА ДА ЗНАЕТЕ ЗА МАКЕДОНСКИТЕ КЛИМАТСКИ ПОЛИТКИ (линк)

 • Национални придонеси кон климатските промени на РСМ (линк)

 • Нацрт Трет двогодишен извештај за климатски промени (линк)

 • Отпорно Скопје – Стратегија за климатски промени (Линк)

 • Стратегија за климатски промени на општина Маврово и Ростуше (линк)

 • Анализа на можностите за инсталирање на фотоволтаични електрани на домовите во кичевскиот регион (2020), (линк)

 • Прирачник за зелена економија и зелено претприемништво (линк)

 • Младински прирачник за пресметка на јаглероден отпечаток на училиштата (линк)

 

За подетални информации за правилата за учество во програмата и начинот на пријавување може да контактирајте со Ѓорѓи Кушевски на e-mail [email protected]; моб. 076 360-107 или преку Facebook страната на CEED HUB Скопје.

 

*UPSHIFT е програма развиена од страна на УНИЦЕФ, која преку решавање на одредени социјални проблеми и предизвици им помага на младите луѓе да развијат нови вештини, да научат повеќе за социјалното претприемништво и да стекнат нови пријателства

Програмата се имплементира од страна на CEED Hub Скопје, а со поддршка на УНИЦЕФ, Фондот за иновации и технолошки развој и Министерство за образование и наука.

Finance and Administration Officer (FAO)

WESTERN BALKANS – The Regional Youth Cooperation Office is looking for a new colleague!

We are launching a call for the RYCO Project Staff – Finance and Administration Officer in North Macedonia on a project co-financed by the European Union and the German Federal Ministry for Economic Cooperation and Development (BMZ), implemented by the Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH and RYCO.

If you are interested in applying for the position and you fulfill all the criteria set out in the documents, please send your application containing all necessary documents by email to [email protected] no later than 4 June 2021.

Only shortlisted candidates will be invited for an interview.

 

Background:

RYCO has entered a multi-donor partnership jointly co-financed by the European Union and the German Federal Ministry for Economic Cooperation and Development (BMZ) and implemented by Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

The project contributes to the overall objective of increasing skills and knowledge of young people in the Western Balkans by enhancing education systems and promoting cooperation in the region through the specific objective of strengthening capacities of RYCO and establishing a regional school exchange scheme. For more detailed information, please click here.

Job Description:

The Finance and Administration Officer reports to the Finance Manager in the RYCO Head Office, with a dotted line to the Head of Local Branch Office. Her/his principal focus is to provide financial and administrative support to the Local Branch Office in North Macedonia, while ensuring financial integrity, optimal financial functioning of the LBO and its full compliance with all RYCO regulations and guidelines and the local relevant legislation. She/he is responsible for all financial transactions, budgeting and tracking the expenses in accordance with RYCO and financial policies and reporting requirements. In addition, the FAO is responsible to ensure financial data accuracy, the entry of all transactions on the accounting software and the administration of the payroll and to provide technical assistance in implementation of RYCO and project activities.

Main responsibilities:

Finance:

 • ⮚  Keep financial records and perform financial procedures (e.g, receipts, payments requests, petty cash) related to the project and to the LBO;

 • ⮚  Ensure expenses are authorized and processed in accordance with agreed procedures for both RYCO and donors;

 • ⮚  Monitor project expenditures and provide quarterly and accurate budget implementation reports for internal management according to the work plans;

 • ⮚  Support LBO North Macedonia for the financial management of grantees, ensuring RYCO rules and procedures are followed accordingly; (supporting grantees during the implementation of the projects for financial inquires, reviewing financial reports, finance monitoring etc).

 • ⮚  Maintain the accounting reporting process, ensuring the accuracy and completeness of ledgers and all supporting documentation ensuring they are complete, well archived and safeguarded and compliance with finance and procurement regulations;

 • ⮚  Train grant beneficiaries according to RYCO and/or donor financial guidelines

 • ⮚  Ensure agreed reporting dates are maintained according to RYCO’s and donors requirements;

 • ⮚  Support the LBO on audit, financial risk management and fraud prevention issues;

 • ⮚  Prepare timely and accurate financial reports based on donor and projects requirements;

 • ⮚  Assisting in preparation of budget plans, budget revisions and status of funds and expenditures for

  project and LBO North Macedonia;

 • ⮚  Assist in analysis of financial information, availability of funds, readjustment of funds, monitoring of

  delivery of funds;

 • ⮚  Preparepayrollofprojectstaff;

 • ⮚  Provide support and work closely with the Finance Manager for all financial aspects;

 • ⮚  All other duties as assigned by the Direct Supervisor.

  Administration:

 • ⮚  In close coordination with the Head Office, develop and maintain effective office systems (e.g., IT support, office maintenance, fixed assets, supplier contact), ensuring these are consistent with RYCO’s operating requirements;

 • ⮚  Support the efficient running of the LBO North Macedonia office daily operations;

 • ⮚  Ensures that all contracts relating to activity agreements, procurement of goods and services are done

  in accordance with RYCO ́s procurement rules;

 • ⮚  Ensure financial, accounting and labour compliance with the regulatory bodies in North Macedonia;

 • ⮚  Conduct procurement processes under the guidance of HO Procurement Officer;

 • ⮚  Maintain office filing system for both finance and administration in the region;

 • ⮚  Support with logistics and other arrangements for events and project activities.

 • ⮚  Maintains the inventory of RYCO/ project assets and project correspondence and files;

 • ⮚  Ensures regular office work is completed in a timely manner, including maintaining of all program files,

  correspondence and photocopies;

 • ⮚  Other administration duties as agreed.

  Requirements:

 • ⮚  University degree in Finance, Accounting, Economics, or other related field;

 • ⮚  At least four (4) years of experience in accounting, auditing, budgeting, financial planning and analysis

  or other financial activities;

 • ⮚  Previous experience in financial management of the regional programs will be an asset;

 • ⮚  Experience with donor funded projects;

 • ⮚  Experience with accounting software packages (QuickBooks preferable);

 • ⮚  Ability to set priorities and manage multiple task functions simultaneously;

 • ⮚  Excellent organizational and multitasking skills;

 • ⮚  Strong attention to detail and accuracy;

 • ⮚  Time management skills and ability to prioritize work;

 • ⮚  Strong communications and interpersonal skills;

 • ⮚  Proficient command of English;

 • ⮚  Knowledge of any other WB6 language will be an asset.

  → Application Form

Interested and qualified candidates need to enclose following documents to the application:

(Please indicate in your Application Form the position you are applying for);

→ CV (Europass CV format);

→ Scanned copy of higher education degree;

→ Scanned passport copy;

→ Two written recommendation letters.

The Application Form, the recommendation letter and the Europass CV must be in English. Additional

documents may be required for shortlisted candidates.

Please submit applications by e-mail only and indicate the job code in the email subject.

Should you be interested to apply for this position and you fulfill all the criteria, please send your application

containing all necessary documents by email to [email protected] no later than 4 June 2021.

Only shortlisted candidates will be invited for an interview.

 

Оглас за работа – АРНО

АРНО е во потрага по нов/а член/ка на тимот кој/а ќе се пронајде во улогата на програмски/а менаџер/ка и ќе даде свој придонес и печат во развојот и имплементација на програми од областа на социјално и зелено претприемништво. Бараме тимски играч (ќе звучи чудно ако пишеме тимск-а играч-ка:)) со: 

 • верба во новите бизнис модели
 • желба секогаш да се направи нешто плус
 • мотивација да се сработи нешто повеќе
 • појдовна точка „еј ова и кај нас може“
 • став „ок, малку е комплицирано, ама може да се реши“
 • претприемнички мајндсет
 • филантропско срце

Информации за огласот:

 • Работно време: 9-17 часот (реалноста е дека понекогаш имаме и обуки и настани и вон ова време, ама компензираме, и да, сме флексибилни со плус-минус) 
 • Неделно часови: 40
 • Службени патувања: да, поради регионалната димензија
 • Надомест: во зависност од искуство
 • Времетраање на проект: 12 месеци, со желби (и голем потенцијал) проектот (и позицијата) да продолжи 
 • Платен пробен период: јули  (со простор за договор)
 • Познавање на странски јазици: напредно ниво на англиски јазик, во пишана и усна коресподенција 
 • Потребно формално образование: високо образование

Општи квалификации:

 • Високо универзитетско образование; 
 • Искуство од областа на претприемништво, социјално/зелено претприемништво, стартапи, идеација, инкубација, натпревари 
 • Покрај менаџирање на програми, искуство и во испорачување на обуки (идеација, инкубација на (зелени/социјални) стартапи)
 • Најмалку 3 години искуство во работа на проекти финансирани од меѓународни донатори;
 • Солидно познавање на сите аспекти при планирањето и имплементирањето проектен циклус (раководење на проектна документација според стандарди, педантно, со time sheets)
 • Капацитет за осмислување и организација на настани (работилници, pitch-увања, прогласувања победници, инфо сесии)
 • Одлично познавање на MS Office,  IT алатки  (ZOOM, slack, календар) 
 • Способност за делегирање задачи, работа со волонтери

Искуство и вештини:

 • Неопходно искуство во имплементација на долгорочни програми и проекти поддржани од меѓународни донатори;
 • Искуство во имплементација на проекти и програми со фокус на претприемнички вештини, стартапи, социјални претпријатија 
 • Неопходно искуство во финасиски менаџмент, креирање и имплементација на буџети за проекти; 
 • Неопходно искуство во организациски менаџмент;
 • Неопходно искуство во иницирање и подготовка на проекти и иницијативи;
 • Професионална етика, навремено и уредно завршување на задачите,  посветеност кон организациските цели и вредности, како и целите на организацијата;
 • Способност за самостојна и тимска работа 
 • Силна мотивација 
 • Желба за работа со различни таргет групи 
 • Способност за работа под притисок и крајни рокови 
 • Креативност

Предност ќе имаат кандидат(к)ите со:

 • Претприемнички мајндсет 
 • Докажани успеси и постигнувања, видливи резултати во полето на работење со (социјални/зелени) претпријатија 
 • Докажани успеси и постигнувања, видливи резултати во работењето со млади, со тимови, инкубациски програми, натпревари 
 • Претходно работно искуство со проекти финансирани од ЕУ програмите ќе се смета за предност.
 • Визија за долгорочно ангажирање и придонес во АРНО

Опис на работната позиција:

 • Поддршка на АРНО за координација на активностите во делот на социјално/зелено претприемништво и јакнење на капацитети на младите,  имплементација на активности кои допринесуваат кон постигнување на оваа стратешка цел на организацијата. Види: проект RISE (првенствено), Inn@SE, S.E.E.D, комплементарни Еразмус +  проекти.
 • Работната позиција нуди можност за допрецизирање на улоги/обврски кои подразбираат и менаџирање на натпревар за зелени идеи, Балканска зелена акедемија (опционално) 
 • Задолжен/а за целосна и навремена имплементација на проектните и програмските активности и за постигнување на предвидените цели на програмата за работа на организацијата;
 • Координација на административните и оперативните текови во согласност со дефинираните организациски цели и стратегии;
 • Учество во подготовка на релевантни проектни апликации и обезбедување на фондови за надградување на проектите;
 • Одржување и градење партнерства со релевантни национални и меѓународни чинители;
 • Учество и претставување на организацијата на конференции, обуки и други настани во и надвор од земјата;
 • Промоција на проектите, проектните цели, вредностите на организацијата 
 • Извршување други слични задачи во согласност со потребите на организацијата.

Начин на пријава: 

 • Испраќање на CV (со истакнати релевантни искуства за позицијата) и кратко мотивационо писмо, најдоцна до 14.06.2021 на [email protected] 

Само кандидат/к/ите кои ќе ја поминат првата фаза на разгледување на пријавите ќе бидат контактирани и повикани на интервју. 

АРНО е организација која нуди еднакви можности за вработување, обезбедува инклузивна средина, промовира и почитува различности. Доколку ги имате соодветните квалификации и имаме исти вредности, аплицирајте! (или препорачајте на соодветни кандидати).