Дискусија: Вклученоста на младите во креирање политики

Почитувани,
Ве покануваме да бидете дел од тркалезната маса на тема: ,,Вклученоста на младите во креирање политики” која ќе се одржи на 14.07.2021 во хотел DoubleTree by Hilton – Skopje.
Присутни на панел дискусијата ќе бидат:
1. Артина Ќазими – најмлада пратеничка и член на клубот за младински прашања и политики
2. Ѓорѓи Тасев – Советник за млади и младински политики на премиерот на Северна Македонија
3. Филип Ивановски – прв службеник за млади во Министерство за култура
4. Локален градоначалник (TBC)
По завршување на дискусијата, присутните ќе имат можност за неформално коктел – дружење. 
Работни јазици на тркалезната маса ќе бидат македонски и албански јазик со обезбеден симултантен превод.
За тие што сакат да бидат дел oд панел дискусијата, но немаат можност да патуваат до Скопје, можат да се вклучат и да го следат настанот онлајн на следниот линк:
https://us02web.zoom.us/j/81766619222
Meeting ID: 817 6661 9222
 Поради ситуацијата со пандемијата и почитување на владините мерки, ќе Ве замолам да го потврдите вашето учество на овој линк:  https://forms.gle/sADgq9Wn1ZSj3cwP7
Тркалезната маса се организира во рамки на проектот ,,Поддршка на изборни реформи” кој е проект на Швајцарската агенција за развој и соработка (СДЦ), а го спроведуваат Меѓународната фондација за изборни системи (ИФЕС) и нејзиниот партнер – Националниот младински совет на Македонија (НМСМ).
Со почит,
Тимот на проектот
Të nderuar,
Ju ftojmë të jeni pjesë e tryezës së rrumbullakët me temë: ,,Pjesëmarrja e të rinjëve në krijimin e politikave rinore” e cila do të mbahet më 14.07.2021 në hotel DoubleTree by Hilton – Skopje.
Të pranishëm në panelin e diskutimit do të jenë:
1. Artina Qazimi – Parlamentarja më e re dhe anëtare e klubit për çështjet dhe politikat e të rinjve
2. Gjorgji Tasev – Këshilltar për të rinjtë dhe politikat rinore pranë kryeministrit të Maqedonisë së Veriut
3. Filip Ivanovski – oficeri i parë i rinisë në Ministrinë e Kulturës
4. Kryetar i nivelit lokal
Pas përfundimit të diskutimit, të pranishmit do të kenë mundësi që bisedën ta vazhdojnë në shoqërim joformal – koktel.
Gjuhët e punës në tryezën e rrumbullakët do të jenë gjuha maqedone dhe gjuha shqipe, ku do të kemi të mundësuar edhe përkthim simultant.
Për ata që duan të marrin pjesë në diskutim por nuk kanë mundësi të udhëtojnë deri në Shkup, diskutimin mund ta ndjekin edhe nëpërmjet platformës online Zoom nga linku në vijim:
https://us02web.zoom.us/j/81766619222
Meeting ID: 817 6661 9222
Për shkak të situatës pandemike dhe respektimit të masave qeveritare, do t’ju kërkoja të konfirmoni pjesëmarrjen tuaj në këtë lidhje: https://forms.gle/sADgq9Wn1ZSj3cwP7
Tryeza e rrumbullakët organizohet në kuadër të projektit “Mbështetja e Reformave Zgjedhore” i cili është projekt i Agjencisë Zvicerane për Zhvillim dhe Bashkëpunim (SDC), zbatuar nga Fondacioni Ndërkombëtar për Sistemet Zgjedhore (IFES) dhe partneri i tij – Këshilli Rinor Nacional i Maqedonisë (KRNM).
Me respekt,
Ekipi i projektit 

BCSDN Call for Ad-Hoc Grants UPDATED!

BCSDN gladly announces the revised version of the Call for Proposals for Ad-Hoc Support Grants under the Regional Civil Society Development Hub.

To further support CSO efforts in promoting the civic space in the Western Balkan region, we have broadened the scope and the target groups for the funding opportunities under the Call.

In addition to non-governmental and not-for-profit CSOs, CSOs’ networks, platforms, associations and foundations registered in one of the WB6 countries, informal organizations are also welcome to apply for the ad-hoc support.

With the updated Call, the Hub will continue to provide rapid funding for CSO’s immediate needs or innovations, in the form of direct expert support or funding for various regional actions, contributing to strengthening regional cooperation in promoting civic space.

The immediate need mechanism aims to provide support for civil society actors who prompted by unpredicted events must immediately respond to the current challenges or recognize a window of opportunity for influencing public opinion and policy processes.

The innovation stream refers to actions for the promotion or development of new approaches and methods of working and/or engaging with constituencies and stakeholders, or other innovative solutions to address the challenges CSOs are facing.

The deadline of this Call is extended by the end of 2021 until all available funds are disbursed, offering continuous support and a simplified and accelerated review procedure to ensure timely response to your needs.

The funding for this call is made available with the financial support of the Swedish International Development Cooperation Agency (Sida), provided for the Project “Protecting Civic Space – Regional Civil Society Development Hub”. The Call will remain open until the end of the year and until all available funds are disbursed.

Please check the details HERE.

Find the application form HERE.

Повик за краткорочен волонтерски проект во Загреб, Хрватска

OPEN CALL for participants for a short-term volunteering team ESC Green Fingers in Zagreb, Croatia!
WHEN: 23rd August – 20th October 2021
WHERE: Zagreb, Croatia.
About the project:
The “Green Fingers” is an ESC opportunity that will bring together 12 short-term volunteers and engage them in maintaining urban school gardens in a few primary schools in Zagreb, Croatia and organizing online educational opportunities for pupils.
Project objectives:
1) help children and young people reconnect with nature in an urban environment by working in gardens.
2) help children and young people gain competences about environment protection, sustainability, healthy lifestyles etc. and put them in to practice using non-formal education methods in an online environment
For more information about the project and a link to the application form, please send us an email to [email protected] with the subject ESC Green Fingers.

Вебинар на тема: „Комуникацијата како една од клучните лидерски вештини“

📣📣📣 – Почитувани ЛИДЕРИ – 📣📣📣
Продолжуваме со ДЕСЕТТИОТ вебинар „Комуникацијата како една од клучните лидерски вештини“ од ЛЕТНАТА ЛИДЕРСКА ШКОЛА организирана од Здружението за културен и едукативен развој МЛАДИНСКИ БОРД – Штип и Меѓународен Славјански Универзитет „Г. Р. Державин“

Датум: 30.06.2021

Предавач ќе биде доц. д-р Слаѓана Ангелкоска, од Факултетот за психологија при Меѓународен Славјански Универзитет „Г. Р. Державин“.
Ќе зборуваме зошто комуникацијата е важна за лидерите, за различните форми на комуникација, но и за слушањето, како важен дел од комуникацијата.

Линк за регистрација:
https://zoom.us/…/tJ0qdO6qpjsiH9XRj7koUtrhvUMiNmiP_7dr…

Повик за проектен менаџер во СмартАП – Лабораторија за социјални иновации Скопје

Опис на работно место

СмартАП – Лабораторија за социјални иновации Скопје е невладина организација која работи на адресирање и решавање на општествени предизвици во областите на јавни услуги, климатски промени и образование. Преку својот иновативен и поинаков пристап но и преку својата пасија и посветеност, тимот на СмартАп секојдневно работи на креирање на поубав, поинаков и подобар свет. Составен од млади, амбициозни и мотивирани соработници, тимот секогаш е отворен за нови сонувачи и професионалци кои сакаат да работат во пријатна и предизвикувачка работна средина и кои целат преку своето работење да креираат вредност и позитивна промена за својата околина и општество.

Согласно потребите на проектот „ЕДУИНО: Колективно подобрување на образованието преку ко-креирање и иновации”, СмартАП објавува оглас за проширување на својот тим односно за ангажирање на:

Проектен менаџер 

Кои ќе бидат одговорностите на проектниот менаџер?

 • Водење на сесии за планирање на проектот

 • Координација со целиот тим како и со надворешните соработници и консултанти

 • Следење на сите насоки по кои се движи проектот и брза адаптација кон следните чекори

 • Водење на целиот вклучен тим кон остварување на предвидените рокови

 • Посредување во целиот процес меѓу донаторите и корисниците 

 • Подготовка на проектна документација (план и завршен извештај)

 • Подготовка на ризик план 

 • Постојан надзор на тековните активности, како и подготовка на детален план за работа за останатите членови од тимот

 • План за оптимизација и унапредување на тековниот проектот,

 •  Мапирање на идни можности за проекти и унапредувања во процесот

 • Менаџирање и редовна комуникација со целиот вклучен тим, како и надворешните соработници и консултанти

 

Барања

Кои се потребните вештини и квалификации?

 • Минимум три (3) години искуство во менаџирање на проекти поврзани со образованието

 • Решителност, подготвеност и способност за испорака и реализација на успешен план под исклучително тешки и поинакви домашни и светски услови, за време на КОВИД 19 пандемијата

 • Универзитетска диплома од областа на менаџментот е задолжителна

 • Познавањето на програмските активности на Смарт Ап и УНИЦЕФ, особено запознаеност со проектот познат како ЕДУИНО ќе се смета за плус

 • Докажано искуство за работа во една мултидисциплинарна средина, разнолик тим на луѓе,  план и реализација во кратки рокови

 • Флексибилност, одлични комуникациски вештини и одговорност се задолжителни

 • Познавања и разбирање на развојните образовни програми на локално и светско ново

 • Искуство во менаџирање на човечки и другите ресурси соодветно на потребите и динамиката на проектот

 • Одлични вештини за пишување на извештаи, блогови 

 • Способност за реакција во стресни ситуации

 • Способност за мултитаскинг (работа на повеќе активности истовремено)

 • Лидерски способности

 • Генерална визија за активностите 

 • Одлични лидерски способности

 • Око за детали 

 • Вештини за брзо решавање на конфликти

 

Придобивки

Логистички информации поврзани со работниот ангажман:

 • Лицето се очекува да почне со работа од средина на август 2021 во период од 19 месеци со тоа што првично се прави договор за ангажман во времетрење од 2 месеци

 • Ангажманот се склучува преку Договор за вработување со СмартАп 

 • За позиција се предвидува месечен надомест од 60426 бруто денари, односно 40 000 нето.

 • Неделното работно време е од понеделник до петок, со предвидено дневно водење на записник од завршени задачи

 • Краен рок за аплицирање е 15.07.2021

Работилници за женски права

Сите млади, машки и женски од 15 до 25 години: кликнете на линкот: https://docs.google.com/…/1FAIpQLSexxHPPcLr…/viewform…
и пријавете се за да учествувате на бесплатните работилници со трите девојки од Париз, Франција, кои ќе ни бидат гостинки од следната недела. 
За вас подготвија многу интересни содржини а, освен тоа, најавија и културно дружење со француски јадења. 
Дел од содржините за претстојните работилници се:
– женски права
-родова еднаквост
-што значи да се биде граѓански активист
Ќе се одржат вкупно 3 работилници (3 различни датуми во периодот од 15 до 25 јули). Истите ќе бидат на АНГЛИСКИ ЈАЗИК!!!
Париз доаѓа во Свети Николе – пријави се сега и биди дел од летната магија!