Глобалното затоплување повикува на акција, како да се справат младите со иднината?

🌡️Зошто климатските промени се важни за младите лица? 
🇲🇰 Како Република Северна Македонија се справува со климатските промени во моментов?
🌁Каква акција треба да преземат властите и компаниите во иднина доколку сакаме да го намалиме влијанието од глобалното затоплување? 
🌍Какви навики во секојдневниот живот треба сите ние да промениме за да ги ублажиме климатските промени?
Ова се само дел од прашањата што ќе ги одговорат учесниците на јавната дебата „Глобалното затоплување повикува на акција, како да се справат младите со иднината?“ што ќе се одржи на 28 февруари (понеделник) со почеток од 13:00 часот. 
Настанот ќе го отвори министерот за животна средина и просторно планирање, Насер Нуредини, а во истата ќе учествуваат:
👉Бојана Станојевска-Печуровска, претседателка на Центарот за климатски промени;
👉Мила Јовановска, претседателка на „Гоу Грин“;
👉Ангела Бушеска и
👉Насер Велиу, младински делегати, претставници на Северна Македонија на настанот „Младите за климата- предводници на амбицијата“, што претходеше на 26-тата Конференција за климатски промени (КОП26) во Глазгов, Шкотска минатата година.
Онлајн дебатата може да се проследи преку платформата „Зум“ на следниов линк: https://techsoupglobal.zoom.us/j/96877128565…
Учесниците ќе зборуваат на македонски, албански и англиски јазик, при што е обезбеден превод на секој од јазиците.
Дебатата е во организација на Фондацијата Метаморфозис, а во рамки на проектот „Кредибилни вести за оспособена младина“, финансиран преку UK Aid од Владата на Обединетото Кралство, со поддршка на Британската амбасада во Скопје.

22 ФЕВРУАРИ, СВЕТСКИ ДЕН НА ИЗВИДНИЦИ – НАПРАВИ ДОБРО ДЕЛО!

Сојузот на извидници на Македонија реализира низа активности по повод 22 Февруари – Светскиот ден на извидниците и роденденот на основачот на извидништвото Баден Пауел. Активностите се организирани од 22 извиднички одреди во 17 градови во Македонија. Под мотото „Направи добро дело“ се организираат крводарителски акции, социјална помош за лица на кои им е најпотребно, собирање донации, инклузија на деца и млади со помалку можности, згрижување на улични животни, грижа и заштита за животната средина итн. 

 

Колку што се прославува денот на извидниците во нашата држава, толку се долго се одржува и традиционалната крводарителска акција во организација на Сојузот на извидници на Македонија и Црвениот Крст на Република Северна Македонија. 

 

Крводарителската акција е во склоп на низата активности по повод 22 Февруари – Светски ден на извидниците. Истата ќе се одржи на 22 февруари од 10 до 18 часот во Младинскиот центар Матично кој се наоѓа во просториите на старо Матично во близина на општина Центар. Добредојдени се сите граѓани со наполнети 18 години, добра здравствена состојба и желба да направат добро дело.

 

Ве поттикнуваме и вие да се вклучите во нашата кампања #НаправиДоброДело и заедно да создадеме подобар свет. Со цел да инспирираме уште повеќе добри дела, вашите добри дела може да ги објавите на социјалните мрежи  користејќи го тагот #НаправиДоброДели и #scoutsmacedonia. 

 

Извидничкото движење продолжува да биде најголемата организација за деца и млади во Македонија со преку 2500 членови која придонесува во неформалното образование и физичкиот, социјалниот, психичкиот, интелектуалниот и емотивниот развој на децата и младите. 

 

Создаваме подобар свет!