JутВики (Youth Wiki)

Ни претставува особено задоволство да ве поканиме да учествувате на настанот „YouthWiki: Форум за младински политики“ , којшто ќе се одржи на 28 март 2021 г. (понеделник), со почеток во 10:00 ч. во МладиХаб, Скопје. 
 
Настанот има за цел да воспостави дијалог помеѓу младите и младинските организации со носителите на одлуки за младински политики, да ги вклучи младите и младинските организации во креирањето, спроведувањето и следењето на младинските политики, и да ја запознае јавноста со платформата ЈутВики (Youth Wiki), сеопфатна база на податоци за националните структури, политики и активности кои се однесуваат на младите. Дополнително на настанот ќе бидат споделени податоците од спроведениот мониторинг на имплементацијата на Законот за младинско учество и младински политики од страна на НМСМ.
 
Агендата на настанот е достапна подолу:
10:00 – 10:15 РЕГИСТРАЦИЈА НА УЧЕСНИЦИ
10:15 – 10:30 ВОВЕДНИ ОБРАЌАЊА
– МАРКО ЃОРГИЕВСКИ, Директор на Национална агенција за европски образовни програми и мобилност
– АНГЕЛА АНЃЕЛОВСКА, Потпретседателка на Национален младински совет на Македонија 
10:30 – 11:30 ПАНЕЛ I: МЛАДИТЕ ВО ФОКУС НА ПОЛИТИКИТЕ
– АНЕ МАТЕВСКА, Програмска координаторка во НМСМ
– МОНИКА ЗАЈКОВА, Координаторка на Клуб за младински прашања и политики во Собранието на Република Северна Македонија 
– АРДИТА ВЕЈСЕЛИ, Истражувачка во Институтот за европска политика (ЕПИ)
Модератор: ФИЛИП КУЛАКОВ, Програмски менаџер во НМСМ
11:30 – 12:00 КАФЕ ПАУЗА
12:00 – 13:00 ПАНЕЛ II: 2 ГОДИНИ ОД ЗАКОН ЗА МЛАДИНСКО УЧЕСТВО И МЛАДИНСКИ ПОЛИТИКИ 
– ФИЛИП КУЛАКОВ, Програмски менаџер во НМСМ
– НАУМЧЕ МОЈСОВСКИ, Директор на Агенцијата за млади и спорт (TBC)
– ТИМЧО МУЦУНСКИ, Градоначалник на Општина Аеродром (TBC)
– ЈЕТМИР АСАНИ, Претседател на Совет на Општина Чаир
– АЛЕКСАНДРА ПЕТКОВА, Претседателка на Сојуз за младинска работа
Модератор: АНЕ МАТЕВСКА, Програмска координаторка во НМСМ
13:00 – 13:30 ДИСКУСИЈА СО ПУБЛИКАТА
13:30 – 14:30 НЕФОРМАЛНО ВМРЕЖУВАЊЕ ПОМЕЃУ ПРИСУТНИ
 
Дискусијата ќе се одржи со строго почитување на сите протоколи за здравствена заштита. Поради ограничениот број на места за настанот, Ве молиме Вашето присуство да го потврдите со пополнување на следниот формулар:
https://forms.gle/Mzzp15yiwdfiioGT8
Патните трошоци на посетителите надвор од Скопје ќе бидат покриени.
Дознајте повеќе за ЈутВики (Youth Wiki) платформата и нејзините поглавја на следниот линк: https://national-policies.eacea.ec.europa.eu/youthwiki

Сподели на