За оние на кои им е најпотребно: Разговор.мк, Ways2Help и Љубезност во заедничка хуманитарна кампања

Иницијалната идеја зад концептот на апликацијата Разговор.мк е да ја направиме попристапна грижата за менталното здравје за луѓето. Самата апликација е во насока на подобрување на секојдневието на луѓето. Нашата мисија е преку градење на различни софтверски алатки обезбедиме грижа и поддршка за што поголем број на луѓе. За таа цел денес организираме хуманитарна кампања заедно со уште две организации.

Нашата мисија е пристапна грижа за менталното здравје

Како млада и мала компанија, фокусирани сме на креирање на позитивно влијание во општеството. Веруваме дека е важно да помогнеме во развивањето за свесноста за менталното здравје, но и да понудиме поддршка на оние кои им е потребна.

Од нашето досегашно искуство, забележавме дека луѓето на кои им е најпотребна грижа не можат да си ја дозволат. Затоа, пресреќни сме што можеме да објавиме дека ќе соработуваме со организациите како Љубезност и Ways2Help и ќе понудиме психолошка поддршка за луѓето кои доаѓаат од социјално загрозени семејства.

За да ја понудиме таа помош, Разговор.мк заедно со Ways2Help и Љубезност собираме донации кои ќе се искористат за покривање на трошоците за советување на лицата од социјално загрозени семејства со психолози кои се достапни на апликацијата Разговор.мк.

Секоја донација ќе биде дуплирана од страна на Разговор.мк, до максимална сума од 55,000 денари.

Иницијалната цел на оваа кампања е да се обезбедни поддршка и помош од психолог на 20 семејства. Сите семејства се социјално загрозени и Љубезност како организација има процес низ кои ги избира оние кај кои ќе имаме најголемо позитивно влијание.

Заедно до позитивно општествено влијание

Ги повикуваме сите општествено одговори компании, јавноста и сите чинители во општеството да се прикучат во оваа хуманитарна кампања. Заедно да ја овозможиме многу неопходната и потребна психолошка поддршка на сите оние кои доаѓаат од социјално загрозените категории.

Донирајте на сметката:

ЗГ ЉУБЕЗНОСТ – СКОПЈЕ – ПОМОШ И ПОДДРШКА ВО УСЛОВИ НА КОВИД 19

300000004499963

Комерцијална банка

Цел на дознака: Донации за психолошки сесии преку Ways2Help

Повик за Community Manager во Brand Union

Бараме Community Manager!
Доколку сакаш да креираш содржина за социјални медиуми, лесно се снаоѓаш со онлајн комуникација и градењето на онлајн заедници ти е предизвик, вистинско време е да ни го испратиш твоето CV 😊
Огласот е отворен до 10.02.2022 во 12ч.

ТЕКСТ

Претседателски центар за политичко образование објавува повик за учесници на Школата за политики за 2022 година

Школата за политики за 2022 година при Претседателскиот центар за политичко образование ќе биде организирана во духот на демократските политички вредности, промоцијата и заштитата на човековите права и слободи, политичкиот плурализам, меѓусебната толеранција, заедништвото и солидарноста. Во таа насока, Школата ќе настојува да ги поврзе учесниците со различно професионално искуство, кои имаат желба со своите знаења и вештини да придонесат за позитивен развој на општеството, во рамки на пет едукативни семинари со еминентни предавачи и обучувачи од државата и од странство.

Школата за политики е организирана во соработка со фондациите и здруженијата Фондација „Фридрих Еберт” – Скопје; Меѓународен републикански институт (ИРИ), подружница – Скопје, Фондација „Конрад Аденауер”, подружница – Скопје, Национален демократски институт за меѓународни работи (НДИ), канцеларија во Северна Македонија, Фондација за демократија на Вестминстер, подружница во Република Северна Македонија, Фондација „МК2025” и Регионална организација за младинска соработка (РИКО).

Учесниците на Школата за политики за 2022 година ќе имаат можност да:

 • ги унапредат своите знаења на темите демократија, одржлив развој, евроинтеграции и комуникации, притоа разбирајќи го процесот на креирање политики;
 • следат предавања и интерактивни работилници од врвни домашни и меѓународни експерти;
 • работат индивидуално и во групи со истакнати поединци – нивни врсници од општествениот и политичкиот живот во државата;
 • ги зајакнат своите комуникациски, лидерски и меки вештини;
 • имаат пристап до актуелна литература на темите и да следат општествени дебати на истите;
 • остварат значајни контакти и да се вмрежат со експерти од областите кои ги опфаќа Школата.

Школата ќе се одржи во периодот од март до ноември 2022 година, за време на викендите. Присуството на сите пет едукативни семинари е задолжително. Учесниците кои ќе ја завршат Школата ќе се стекнат со сертификат.

Услови за учество:

 • возраст од 21 ‒ 35 години;
 • државјанство на Република Северна Македонија;
 • работно познавање на англиски јазик, познавање на друг странски јазик ќе се смета за предност;
 • истакнато учество во општествениот и политичкиот живот во државата, поттикнувајќи позитивни промени;
 • солидни познавања на општествената терминологија;
 • работното искуство ќе се смета за предност.

Потребни документи за апликација:

 • Пријава која може да се симне на следниот линк;
 • Биографија во облик на Europass CV;
 • Две препораки од еминентни професори/работодавачи/ соработници, релевантни за тематиката на Школата;
 • Есеј на англиски јазик на зададена тема по избор: 1. „Мојот придонес за позитивни промени во нашата држава“ и 2. „Мојата визија за демократскиот развој на Северна Македонија“.

Повеќе информации за Школата за политики за 2022 година при Претседателскиот центар за политичко образование се достапни на следниот линк.

Селектираните кандидати ќе бидат повикани на усно интервју, кое ќе се одржи во живо или онлајн, зависно од моменталната здравствена ситуација во државата во време на пандемија на Ковид-19.

Како услов за учество на Школата за политики за 2022 година, избраните кандидати за учесници на Школата ќе потпишат изјава за задолжително присуство на сите последователни едукативни семинари, согласно Годишната програма за работа на Претседателскиот центар за политичко образование за 2022 година.

Целосната апликација треба да се испрати најдоцна до 22 февруари 2022 година на [email protected].

За повеќе информации за Школата за политики за 2022 година, Ве молиме погледнете го документот со „Често поставувани прашања“ во прилог.

Претседателскиот центар за политичко образование цели да организира инклузивни и пристапни настани кои ќе овозможат сите учесници, вклучувајќи ги и лицата со попреченост, целосно да учествуваат. Доколку имате потреба од повеќе информации за пристапноста на настаните или апликацијата, можете да нѐ контактирате на [email protected].

*Право на учество ќе имаат пријавените кандидати кои ги исполнуваат наведените услови и ќе достават целосна и навремена апликација.

**Трошоците за семинарите и за хотелското сместување при Школата за политики за 2022 година ќе бидат покриени од страна на Претседателскиот центар за политичко образование и партнерските организации. Едукативните семинари ќе бидат одржани во согласност со протоколите за работа во време на пандемија на Ковид-19, изготвени од Комисијата за заразни болести и усвоени од Владата на Република Северна Македонија.

Преземи документи:

 

Пријава за учество
Често поставувани прашања