Конференција: Игрификација- можност или пречка во образованието

Додека дигиталната технологија се развива, индустријата на игри станува се поголема, а младите се повеќе ги користат истите, важно е да развиеме дискусија за тоа дали овие трендови претставуваат пречка или можат да бидат искористени како можност за раст и развој на младите.
Ви ја најавуваме конференцијата „Игрификација: Можност или пречка во образованието“, која има за цел да поттикне дискусија за влијанието и улогата на игрите во образованието и едукацијата на младите, како и за можностите кои ги нуди оваа индустрија за едукација на младите во рамки на формалното, но и неформалното образование. Дополнително, во рамки на конференцијата ќе биде организиран и турнир во играње на првата он-лајн друштвена игра за политичка едукација „Изборологија“
Пријавете го вашето учество на конференцијата на следниов линк: https://docs.google.com/…/1FAIpQLSdjvub4xS7qhW…/viewform
Конференцијата претставува еднодневен настан кој ќе се одржи на 17.11.2022 со почеток во 13.30 часот во конференциската сала на „Јавна соба“ во Скопје. Присуството на настанот е отворено за сите млади, просветни работници, едукатори, граѓански организации и сите љубители на темите опфатени со настанот, а учеството на истиот е без финансиски надомест.
Програмата на конференцијата е поделена во четири дела и тоа:
13.30 – 15.00 Панел дискусија: Влијанието и улогата на игрите во образованието на младите
Панел дискусијата ќе биде составена од говорници од различни области поврзани со темата на конференцијата, вклучувајќи универзитетски професор, психолог, ученик, претставник на институција и претставник на компанија. Дополнително, присутните ќе имаат можност да се вклучат во дискусијата за влијанието и улогата на игрите во образованието на младите.
На панел дискусијата учество ќе земат:
– д-р Гоце Арменски- професор на Факултетот за информатички науки и компјутерско инженерство (ФИНКИ) кој предава предмети како што се „ИКТ во образованието“ и „Учење низ игра“
– Ана Попризова- психолог и Гешталт терапевт. Над 20 години работно искуство во средно училиште како професор по психологија и училиштен психолог, воедно и со големо искуство во работа и едукација на наставници, стручни соработници и родители
– Даниела Спасовска- претставник на Македонска асоцијација за развивање игри – МАГДА
– Претставник на Сојуз на средношколци на РСМ
15.15 – 16.45 Едукативни работилници 
Со цел присутните на конференцијата да стекнат или да ги унапредат своите познавања на темата, ќе бидат организирани работилници за развој на едукативни игри и за користење на игри за едукација на млади во рамки на формално и неформално образование. Секој присутен има можност да избере на која работилница сака да присуствува.
Темите на работилницата се следниве:
– Работилницата за креирање и развој на игри
– Работилницата за користење на игри во едукација на млади
17.00 – 17.45 Саем на едукативни игри
На самата конференција во овој дел ќе бидат презентирани веќе постоечки игри кои имаат едукативен карактер и кои можат да се користат за едукација на млади. Саемот ќе биде организиран во понеформален сетинг, а присутните ќе имаат можност да ги посетат и да поразговараат со креаторите на игрите.
На саемот ќе можете да се запознаете со следниве игри:
– Lunesol- за едукација и обука за ученици, наставници и младински работници со цел справување со сериозните општествени и економски последици кои ги предизвикува радикализацијата на младите која води до екстремизам, насилство и тероризам.
– Living Globally- игра која го подобрува начинот на едукација за одржливо живеење и емисиите на CO2.
– Culture Beats- забавна и динамична игра која нуди можности да ги осознаете вашите лични гледишта за културата, како и гледиштата на другите.
– Изборологија- прва он-лајн друштвена игра за политичка едукација во нашата земја.

17.45 – 20.00 Турнир во играње на првата он-лајн друштвена игра за политичка едукација „Изборологија“
Во последниот дел од конференцијата ќе биде спроведен турнир во играње на едукативната игра „Изборологија“. Преку натпревар со останатите играчи, еден од присутните ќе биде награден како најуспешен играч на турнирот. Со цел да имаме увид во бројот на играчи заинтересирани за турнирот, ве молиме да го регистрирате вашето учество во формата за пријавување достапна на следниов линк: 
https://docs.google.com/…/1FAIpQLSdjvub4xS7qhW…/viewform 

Оpen call for program assistants at the National Democratic Institute (NDI) in North Macedonia

Position: Program Assistant 

Duration: 6 months 

Hours: 25 – 36 hours per week 

Position Summary: The National Democratic Institute (NDI) office in North Macedonia,  in partnership with the Faculty of Law Iustinianus Primus and the University Student  Assembly at the Ss. Cyril and Methodius University in Skopje, is seeking to engage  students for the position of Program Assistant. This position is open in accordance with  the Law on Volunteers and the selected candidate will be responsible to support the  implementation of specific program activities. The selected candidate will receive a  monthly allowance to cover lunch and travel expenses.  

The National Democratic Institute is a nonprofit, nonpartisan organization working to  support and strengthen democratic institutions worldwide through citizen participation,  openness and accountability in government. Since 1993 NDI has worked in North  Macedonia with parliament, government, office of the president, political parties and civil  society, and developed and implemented innovative, relevant and sustainable programs  that thrive on partnership and teamwork. The Institute’s programs in North Macedonia are  currently funded by the National Endowment for Democracy (NED), the Swiss Agency for  Development and Cooperation (SDC), and the Swedish International Development  Cooperation Agency (SIDA), and the United States Department of State.

Program Assistant Responsibilities: 

 • Providing general office and administrative support such as, but not limited to, creating and maintaining both paper and electronic files; organizing documents; scanning documents; updating and producing forms and documents 
 • Supporting Institute’s correspondence; translating documents and providing interpretation during meetings in English, Macedonian, and/or Albanian when needed; making phone calls to local counterparts, organizations, or contacts as  requested
 • Assisting programs with background research and data related to programming,  training, and/or operations 

  • Supporting the development of project concepts and proposals, if necessary;  ● Providing technical assistance for meetings, consultations and workshops, and  developing learning materials, as needed, to ensure high quality of training and  enriching exchanges for participants;  
  • Collaborating with NDI colleagues and following global trends in relevant program  areas. 

   Candidate’s Qualifications: 

   • Currently enrolled in the final year of undergraduate studies, or enrolled in a Master or PhD program at the Faculty of Law Iustinianus Primus in Skopje; 
   • General interest in and knowledge of the domestic politics and the Macedonian political system;  
   • Ability to work in a diverse working environment, with individuals from different social, gender, ethnic, age, political and other backgrounds.
   • Proficient IT skills and specifically Google Workspace or other online collaboration tools;
   • Excellent verbal and written communication skills in English and Macedonian are essential; knowledge of Albanian language is desirable;
   • Exceptional interpersonal skills to effectively cooperate with NDI colleagues and project partners;
   • Ability to prioritize and manage multiple tasks simultaneously and meet deadlines;
   • Ability to support the implementation of projects impartially and financially responsibly;
   • Ability to support the organization of in-person and online training is desirable;
   • Knowledge of preparing social media content is desirable.

   How to apply: 

   Submit the following documents to [email protected] by November 25, 2022

   1.  Letter of Interest in English 

   1. Resume or CV in English 

   Only short-listed candidates will be invited for an interview.