„Не гледај од страна: Учествувај!“

„Не гледај од страна: Учествувај!“

Дали сте млади и активни? Немате предрасуди? Сакате ли да учествувате и бидете дел од случувањата во вашите општини? Дали би сакале да станете активни граѓани и да го надоградите вашето знаење? Или пак да запознаете нови пријатели и се дружите со вашите врсници?

Тогаш, дефинитивно треба да станете дел од РРОМА. Испратете ни е-маил на [email protected], опишувајќи ги вашите мотиви и РРОМА ќе ви испрати пристапница за членство или истата можете да ја симнете на линкот даден подолу. Можеби, вие ќе бидете идни координатори на некои наши проекти или пак ќе учествувате на некои од обуките организирани дома или во странство … #RROMASSN #mladimk

Линк до пристапницата: https://goo.gl/rwHUkw

 

Конференција и завршен настан за проектите “Loose Ends“ и “Digitalize“

Настанот ќе се одвива во две панел дискусии, од која што првата ќе се одвива во рамки на проектот ,,Loose Ends – Мапирање на корените на маргинализација кај младите”  на која што ќе ви биде презентирано истражувањето кое РРОМА го направи за целите на проектот и експертите ќе ги презентираат нивните доприноси и гледишта. 
   *Проектот ,,Loose Ends” има за цел да ги анализира животите на младите Роми и обесправените млади кои посетувале специјални училишта поради нивниот различен развој, под влијание на лошите услови за живеење.
Втората панел дискусија ќе се одвива во рамки на проектот ,,Дигитализирај се – алатки за возрасни Роми за да користат Интернет и промовираат образование”. На овој панел ќе имате можност да слушнете за искуството на менторите, предизвиците со кои се имаат соочено и за методите кои ги имаат користено како и да ги запознете нивните фокус групи и да го слушнете нивното искуство.
 *Со проектот ,,Digitalize’‘ имаме за цел да го зголемиме пристапот на возрасните Роми до јавните онлајн услуги преку развивање алатка која ќе им овозможи полесно да научат како да користат интернет.
Доколку сте заинтересирани да присуствувате на настанот би ве замолиле да го најавите вашето присуство на следниот формулар:  https://forms.gle/i3rXijrMhxVDjMubA 

Се надеваме дека ќе нѐ почестите со вашето присуство и дека ќе дадете ваш придонес на настанот. Во прилог ви ја испраќаме агендата и за било какви прашања контактирајте нѐ на [email protected]

 

Агендата за настанот е достапна тука.

Младинска програма за креативни активистички интервенции

Здружението за едукативен развој- Еквалис отвора повик за учесници за младинската програма за креативни активистички интервенции. Повикот е отворен за млади на возраст од 15- 30 години од територијата на Скопје.

Уметноста отсекогаш била во нераскинлива врска со општествените процеси, но современата уметност уште повеќе ја зајакнува таа врска и честопати самата станува агенс за отпочнување или зајакнување на процеси на промена. Оваа програма е наменета за активист(к)и коишто сакаат да научат како да ги користат уметничките пристапи во нивниот активизам на локално ниво.

За време на програмата ќе имате можност преку јавни чајанки да истражувате за нивото на социјална ангажираност на вашите сограѓани и да ги барате тивките „херои“ на нашето време. Собраните приказни потоа ќе имате шанса да ги пренесете во пишана и визуелна форма преку изработка на фанзини. Програмата не бара никакви предзнаења или вештини во полето на уметноста- туку ќе цели да ги доопреми активистите со вакви алатки за да може да практикуваат покреативен активизам којшто ќе им пркоси на општествените антидемократски процеси. Во исто време прогрмата ќе ги архивира движеањта, групите и индвидуите коишто служат како двигатели на важните демократски процеси во своите мали, локални заедници.

Програмата се состои од два дела: едукативен дел и практичен дел.

На овие работилници ќе дознаете за повеќе инспиративни современи уметнички практики и за уметнички активизам. Ќе бидат разгледувани практики од современата уметност каде активизмот и уметноста се преклопуваат, и каде уметниците активно биле вклучени во креирање на услови за побрзо или поефикасно менување или решаање на одреден проблем. Кои се тие креативни тактики и стратегии кои активистите и сите оние кои сакаат да се занимаваат со општествени промени можат да ги „позајмат“ од уметноста?

Едукативниот дел е составен од 6 тематски работилници коишто ќе се одржуваат во викендите и се предвидени во следните датуми и на следните теми прикажни во табелата. Работилниците се креирани со методите на неформално образование и тоа преку интерактивни вежби, прибирање на приказни и орална историја преку организирање на чајанки во јавен простор, играње на улоги, работа во групи и пленарни дискусии.

Вториот дел од прогрмата е практичен. Учесниците во текот на работилниците ќе изработуваат фанзини коишто ќе претставуваат финален продукт којшто ќе произлезе од работилниците и чајанките и ќе актуелизира прашања важни за младите. Како дел од практичниот дел на оваа програмата, учесниците по групи ќе треба да ги претстават фанзините во јавноста преку 3 колаборативни настани. Настаните ќе се одржат во текот на месец април и мај и се задолжителен и интегрален дел од програмата.

Програмата ќе биде водена од страна на уметницата Кристина Божурска.

По успешното завршување на двата дела од програмата учесниците ќе добијат сертификат и писмо со препорака одработени 70 волонтерски часови во својата заедница.

Учеството на сите работилници и колаборативните настани е задолжително.

Сите заинтересирани учесници треба да ја пополнат апликацијата на овој линк https://forms.gle/cngNagWJvxBesaSh6  најдоцна до 22  февруари до 17:00.

Доколку имате дополнителни прашања за програмата- контактирајте не’ на [email protected].

Младинската програма за активно граѓанство е дел од проектот „Младите дејствуваат за демократија“ спроведуван од Здружението за едукативен развој- Еквалис, а финансиски поддржан од Националниот фонд за демократија (NED).

Peace Corps North Macedonia is hiring!

LCF Macedonian Language (PDF)

Language and Cultural Facilitators for Macedonian Language

Under the direction of the Language Coordinator, the Language and Cultural Facilitator for Macedonian language will be responsible for teaching Macedonian language and culture to a group of Americans. Successful candidates will be required to take part in a mandatory paid training in Skopje, during which they will be taught how to teach the Macedonian language to foreigners using Peace Corps language materials. After successful completion of the training, facilitators will be expected to teach the curriculum to Peace Corps trainees during an 11 week Pre-Service Training at a Peace Corps Regional Training Facility. Previous teaching experience is preferred, but not required.

All applicants must submit a resume and cover letter to [email protected] by February 22, 2023.

LCF Albanian Language (PDF)

Language and Cultural Facilitators for Albanian Language

Under the direction of the Language and Cultural Coordinator, the Language and Cultural Facilitator for Albanian language will be responsible for teaching Albanian language and culture to a group of Americans. Successful candidates will be required to take part in a mandatory paid training in Skopje, during which they will be taught how to teach the Albanian language to foreigners using Peace Corps language materials. After successful completion of the training, facilitators will be expected to teach the curriculum to Peace Corps trainees during an 11 week Pre-Service Training at a Peace Corps Regional Training Facility. Previous teaching experience is preferred, but not required.

All applicants must submit a resume and cover letter to [email protected] by February 22, 2023.