Social Day 2021 – Youth makes change happen

Дали сакате да бидете дел од првиот Social Day во нашата земја и да ги поддржите младите во нивниот сон да го направат општеството подобро место за живеење?

Доколку одговорот е да, тогаш ние ви ја претставуваме совршената можност за взаемно дејствување со младите за една заедничка цел – позитивни промени и развој на општеството.

Што е Social Day или низ Европа познат како Solidarity Action Day
Идејата е едноставна, младите луѓе заменуваат еден ден на училиште за работа која тие ја бираат односно 500 млади донираат дел од своето време и својата дневница за младински проекти во нашата држава.

Целта на Social Day е да се воспостави солидарност помеѓу младите во текот на нивните училишни денови,  да инспирира активно граѓанство и општествен развој воден од млади, тоа е влијателен инструмент кој овозможува пристап до политичка едукација и креира фонд за младински иницијативи.

Овој концепт иако е нов кај нас, во држави како што се Данска, Норвешка и Италија постои и се применува со децении.

Интересен факт: во Норвешка, секоја година, на овој ден, 85 000 млади  заработуваат околу 1 800 000 евра.

 

Како вие може да помогнете да се оствари целта?

За да биде успешен Social Day, потребни се што е можно повеќе работни позиции на кои ќе можат да аплицираат младите кои на еден ден ќе бидат младински работници, наставници, директори и сѐ она што вие можете да понудите.
На овој начин, млади те не само што креираат фонд за проекти, туку и ги разгледуваат потенцијалните области за вработување и насока за образование.

Доколку сте заинтересирани треба да ги направите следните чекори:

1. Направете ваш профил на karierenpat.mk како компанија

2. Креирајте оглас во категорија Social Day

3. Самата веб платформа има канал за комуникација меѓу младите и понудувачите на работна позиција и процесот на аплицирање се случува исклучиво преку неа.

4. Се гледаме на 10ти ноември, кога заедно ќе работиме за подобро општество.

*Бројот на работни позиции кои може да ги понудите е неограничен. Минималната дневница е 600 денари.

Сподели на