We Are Hiring: Secretary General

WESTERN BALKANS – The Regional Youth Cooperation Office is looking for a new colleague! We are opening the call for the RYCO Secretary General.

If you are interested in applying for the position and you fulfill all the criteria set out in the call, please send your application containing all necessary documents by email to [email protected] no later than 7 December 2020, 5 PM
For more information, check the following link:
https://www.rycowb.org/wp-content/uploads/2020/11/RYCO_Open-Call_Secretary-General_07112020.pdf

Бараме Новинар за zdravjeizivot.mk

Потребни квалификации:

  • Високо образование (предност имаат кандидатите што имаат завршено новинарски, комуниколошки, јазични студии);
  • Способност за креативно изразување на македонски литературен јазик;
  • Широк спектар на интереси и подготвеност за пишување на секакви теми, пр текстови и објави за социјални медиуми;
  • Исполнителност, посветеност, иницијативност и одговорност.

Платата се одредува во зависност од искуството: 20.000 ден – 30.000 ден + Бонус!

Работно време од 8:30 до 16:30 – од понеделник до петок.

Сите кој сакаат да се пријават нека испратат CV на [email protected]

Повик за нови членки на СМР

Published by admin on November 6, 2020

Со одлука на Управниот одбор, СМР распишува повик за приклучување на нови организации кон Сојузот за младинска работа. Пријавите треба да се испратат на електронската адреса на Сојузот за младинска работа: [email protected] најдоцна до 27.11.2020.

Симнете го повикот за нови членки тука.

Повик за ментори

Младите можат распишува повик за ментори, коишто ќе станат дел од базата на ментори на организацијата. 

Работата на Младите можат се базира на принципот на врсничко и искуствено учење. Целта на креирање на базата на ментори е да обезбеди постојана поддршка, развој и поддржувачка средина за членовите и корисниците на активностите на Младите можат.

Менторите ќе бидат ангажирани во зависност од активностите на членството на Младите можат и потребата од вклучување во проектните активности на организацијата.

Краен рок за аплицирање е 01.11.2020г (23:59ч)

Начин на аплицирање:

Онлајн Дебатна Академија

Младински образовен форум ве поканува на овогодинешната регионална Онлајн Дебатна Академија која ќе се одржи од 4ти до 6ти декември 2020 година. Академијата ќе се одржи онлајн на платформата за видеокомуникација „Дискорд“. Учеството на Академијата е бесплатно и отворено за сите членови на локалните европски дебатни друштва.

Сите заинтересирани можат да се пријават на следниот линк: https://bit.ly/31Yn5tQ

Приклучете се и бидете дел од една од нашите три траки: почетна, напредна и Траката за Британска Парламентарна дебата. Со секоја од овие траки вие ќе добието дополнителни знаења за компетитивната дебата и ќе го продлабочите вашето искуство во оваа сфера.

Почетната трака е отворена за сите оние кои се нови во светот на компетитивната дебата. Тука ќе ги научите темелите на World Schools дебатниот формат, ќе научите како успешно да анализирате теза, градите случај и кои се идеалните обврски кои треба да ги извршите како говорник во една дебата.

Ако сте заинтересирани за Напредната трака вие треба да имате барем една година претходно искуство со учество во дебатен клуб. Тука исто така ќе го изучувате World Schools форматот, но ќе имате шанса да го продлабочите вашето знаење и да навлезете
во сите детали кои го засегаат овој формат. Ќе станете експерти во анализа на комплицирани тези, во градење на модел и врамување на теза.

За крај, Траката за Британска Парламентарна дебата е отворена за сите вам кои сте веќе напредни и искусни дебатери или дебатни тренери. На оваа трака ќе навлезете во светот на Британската Парламентарна дебата, ќе ги дознаете сите нејзини специфичности и ќе го продлабочите вашето дебатно знаење. Преку предавањата ќе дознаете како успешно да изградите и одбраните случај за Британска Парламентарна дебата, како најефикасно да анализирате теза и како умешно да ги извршите сите улоги кои се среќаваат во овој формат.

На секоја трака ќе предаваат високо квалитетни меѓународни дебатери со долгогодишно искуство во сферата на компетитивна дебата, а вие ќе ја имате шансата да ги научите сите тајни и трикови за нивниот успех.

Тренерите кои ќе ги држат предавањaта ќе бидат објавени наскоро!

Работниот јазик на Дебатната академијата е Англиски.

Овој проект е финансиран од Европската унија и организиран од ИДЕА и МОФ како дел од „Иднината на Европа“ дебатите

Настанот ќе се одржи преку платформата Microsoft Teams. За да ви испратиме линк за следење на настанот задолжително е пријавување на следниот линк:
https://forms.microsoft.com/Pages/ResponsePage.aspx…

Како всушност да бараш и најдеш работа?
Како тоа да го направиш за време на криза?
Кои се начините и методите?
Да чекаш и следиш огласи или можеш да си проактивен?
Постојат начини кои ќе те стават во предност пред другите.
Ако сакаш да ги дознаеш, дојди на бесплатниот вебинар.

Овој вебинар се одржува во рамки на проектот „Зајакнување на млади преку нови можности“ на СОС Детско Село.

За предавачот:
д-р Лазар Ѓуров е основач и претседател на СИМБИОТИКА. Тој е армиски офицер, универзитетски професор, обучувач, мотивациски говорник и консултант, и има 11 годишно искуство во реализација на обуки, курсеви, мотивациски настани, семинари и сл. во следните области: лидерство, претприемништво, менаџмент, комуникации итн.

Разновидност заснована на вредности

Едукативна работилница за млади од 18 – 30 години.
Дата: 10 ноември, 2020, 10:00 -13:00

Работилницата е дел од проектот -„Образование, етноцентризам и сегрегација“спроведуван во партнерство помеѓу форум Цивилен мировен сервис, Македонија и Здружението за едукативен развој-Еквалис! Истата е подготвена и ќе биде водена од Драган Атанасов.
Работилницата е организирана во 2 сесии со времетраење од 90 мин и 30 мин пауза помеѓу нив.

Пријавете се заедно да ги истражиме можностите за прифаќање на различностите засновани на различни вредности; да ја зголемиме свесноста за сопствениот систем на вредности и однесувањата засновани на него; да го унапредиме разбирањето на туѓите однесувања како последица на различните вредносни системи и светогледи и со тоа да придонесме кон смалување на етноцентричните погледи на светот.

Аплицирајте на: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeejlED3jhjxn8nTnjmomZgFbQCmWmGGichHfYfiPWJWGc1jw/viewform?fbclid=IwAR08CP34q053YdcXqhAFgQ4S9V6NfhCPP_oCHW5TD2KR2lX3kAcuHZA9-KY

 

Младински образовен форум (МОФ) во рамки на проектот „World Children’s Day 2020 Kids Take Over – Reimagine Education“, поддржан од УНИЦЕФ, отвора повик за 24 (дваесет и четири) учесници на викенд-обука за младинско учество и квалитет на образование за млади. Викенд-обуката за младински застапници ќе се одржи online на платформата ZOOM со почеток на 13-ти ноември (петок) и ќе трае до 15-ти ноември (недела).

Со знаењата и вештините стекнати на оваа обука, младинските застапници ќе имаат прилика да ги претставуваат младите и младинските гледишта и ставови на  владин состанок на високо ниво на кој ќе присуствува Претседател на Владата на Република Северна Македонија г. Зоран Заев, Министерката за образование и наука г-а Мила Царовска, Министерката за труд и социјална политика г-а Јагода Шахпаска и други министерства,  вклучувајќи го шефот на делегацијата на Европската унија и претставничката на УНИЦЕФ. Средбата ќе се одржи на на 20-ти ноември 2020 година (петок), по повод Светскиот ден на детето.

Дел од избраните теми на кои младинските претставници ќе разговараат со високите претставници оваа година се: Квалитетно образование, Намалување на разликите во пристапот до дигитално образование, Ментално здравје и булинг во образованието, Градење вештини наспроти паметење на факти, Еко-училишта, Еднаквост и инклузивно образование.

Програмата на тренингот е составена од куси теоретски предавања од областа на квалитетно образование и работа во групи со менторство од младинските тренери на МОФ. Учесниците ќе имаат прилика да научат и да дискутираат за мапирање на институциите кои работат со младински прашања, квалитетно учење и ментално здравје и врсничко насилство во училиштата, но и да изградат свои случаи кои ќе ги презентираат во Владата на Република Северна Македонија на 20-ти ноември 2020 година. Ученички права, квалитет на образование и аргументирано изразување се дел од темите на кои учесниците ќе изградат вештини и знаења.

Сите заинтересирани млади на возраст од 14 до 18 години може да се пријават најдоцна до 11-ти ноември (среда) на пладне со испраќање на порака на адресата [email protected] со назнака KIDSTAKEOVER 2020.

Пораката треба да ги содржи следните информации:

  1. Име и презиме
  2. Телефон за контакт
  3. Електронска пошта
  4. Град и училиште
  5. Возраст
  6. На самиот тренинг ќе имате прилика да работите во групи на препораки за подобрување на животот и квалитетот на образование на младите во Северна Македонија. Во не повеќе од 2 параграфи наведете според вас, кој е најголемиот проблем со кои младите се соочуваат во нивното образование и на кој начин сметате дека истиот може да се надмине?

Рокот за пријавување истекува во среда, 11-ти ноември 2020, на пладне (12:00 часот).


Грижата за нашето ментално здравје е потребна во секое време и токму заради таа причина врсничките едукатори на Младите можат подготвија цел циклус на онлајн работилници кои ќе ти ги претстават преку 4 модули.

Преку работилниците ќе имаш можност да се поврзеш со твоите врсници, заедно да научите како да се грижите за сопственото ментално здравје и ќе слушнете совети како да ја одржувате вашата ментална хигиена.

Доколку сакаш да се пријавиш кликни на линкот http://bit.ly/mentalnahigiena