Skopje Pride 2021

Агенда за Скопје Прајд
🌳 10:00-12:00: Прием на учесниците во парк Жена Борец
💃🏻 12:00-13:00: Скопје Прајд протестен марш по улиците на Скопје
📢 13:00-17:00: Програма пред Школка во Градски парк
🤗 Дополнителни информации за настапувачите пред Школка, како и дополнителната програма ќе биде споделена во следните неколку денови.
– – –
Agjenda për Shkupi Prajd
🌳10:00 – 12:00: Pritja e pjesëmarrësve në parkun Gruaja Luftëtare
💃🏻 12:00 – 13:00: Shkupi Prajd, marsh protestues nëpër rrugët e Shkupit
📢 13:00-17:00: Program para Guacës në parkun e qytetit.
🤗 Informacionet shtesë për performuesit para Guacës, si dhe programi shtesë do të shpërndahet në ditët në vijim.

Заедница на млади социјални иноватор(к)и кои ги преточуваат идеите во акција

💡Сигурно имаш некоја идеја за да направиш некаква промена која вреди да се проба и може да го промени светот! 

Помини го ова лето продуктивно и придружи се на #SIA2021🏆! Дружи се со младите херои на нашето време, работи на својата идеја и освои:

🙋‍♀️🙋‍♂️Менторска поддршка за развој на идејата во оддрлжлив бизнис
💰Финансиска поддршка од 1000, 2000 и 3000 евра
🙆‍♂️🙋‍♀️Пристап до интернационалната мрежа на претприемачи на СИА самитот

Му требате на општеството 🌍
Аплицирајте до 30.06 на линкот⤵️
https://apply.socialimpactaward.net/north-macedonia/ 

Отварање на галерија на непобарани уметности “THE MUSEUM I DIDN’T ASK FOR”

Сашка Стефановска ве поканува на отворањето на изложбата со наслов “The museum I didn’t ask for” во Аrt Hub (ГТЦ, 2ри кат, до зелениот кров) на 30.06.2021 со почеток во 18:00 часот. 
Музејот на непобарани уметности потсетува дека никој не бара насилство и сите сме одговорни да помогнеме кон спречување на истото. Нурнете се во приказните на оние кои го споделуваат своето искуство и се ослободуваат од товарот оставајќи ги зад себе предметите и асоцијациите кои ги потсетуваат на насилството а на кои вие сте сведок во оваа галерија.
“THE MUSEUM I DIDN”T ASK FOR” е приказна за родово-базираното насилство и вознемирување кој исто така на сатиричен и хумористичен начин го исмејува сексистичкото однесување преку штетни фрази кои често се употребуваат во општеството.
Повелете на отворањето да се дружите и разговарате на темата, а за оние кои не можат да дојдат, изложбата може да ја посетите до 10.07.21, секој работен ден од 10-20 часот во галеријата. 
Влезот е бесплатен. 
Оваа активност е дел од “Radical idea: EquALLity” спроведувана од Linking, Engagement, Advocacy and Development – LEAD стипендистката Сашка Стефановска, финансиски поддржана од Проектот на УСАИД за граѓанско учество.