Повик за директор на Семос академиии

Растеме, се шириме, ако дојдеш и ти, чуда ќе направиме.

Иновативни, храбри, брзи, технолошки напредни и обединети кон реализирање на заедничка цел – создавање магија.

Позиција: Директор на Семос Академии

За Семос Академиите

Семос Академии се подбренд на Семос Едукацијакомпанија која постои 26 години и нуди услуги на локално и интернационално ниво. Овие Академии се според официјална светски призната литература од најпознатите IT брендови: Microsoft, Adobe, Autodesk, Unity, CertNexus и дел од нив се акредитирани од страна на Министерството за образование и наука на РСМ. Посетителите на овие Академии доаѓаат заради 3 причини: сакаат да започнат нова кариера, да направат промена на својата кариера или да се доедуцираат во веќе постоечката кариерна насока. Низ годините заедно со нашите слушатели креиравме голем број на успешни приказни. Дел од Семос Академиите (www.semosedu.com.mk) постојат 15 години.

Директор на Семос Академии

Опис

Директорот на Семос Академии ќе биде одговорен за 15 Академии, нивниот развој, менаџирање и етаблирање на пазаротСето ова ќе го прави преку координација на сите аспекти на Академиите и ќе работи секојдневно со лицата одговорни за продажба и развој на истите, како нивна поддршка.

Апликантите за оваа позиција треба да бидат лица кои имаат одлични менаџерски вештини развиени при водење на луѓе и проекти. Decision maker, насочени кон резултати и развој. Интерперсонални и комуникациски вештини на високо ниво.

А ти:

 • Ќе ги следиш глобалните трендови и технологии во развојот на неформалните едукативни програми

 • Ќе развиваш стратегија за унапредување на портфолиото на Академиите преку утврдување на потребите на пазарот за едукација

 • Ќе планираш нови иновативни продукти

 • Ќе управуваш со работата на нашите 15 Академии за програмирање, дата анализа,

  дигитален маркетинг, човечки ресурси, вештачка интелигенција итн. и ќе се грижиш за доследно спроведување на наставната програма и квалитетот на наставата

 • Ќе работиш на промоција и унапредување на јавниот имиџ на Академиите, постојано присуство на социјалните медиуми и обезбедуваш соработка и партнерства со компании и физички лица

 • Ќе одговараш за реализација на бизнис целите и обезбедуваш профитабилна работа на

  Академиите:

 • Ќе одговараш за ефикасно секојдневно работење и управување со сите аспекти на Академииите, вклучително и управување со бизнис и маркетинг активностите, финансиите и професионален развој на вработените

 • Ќе ги планираш работните распореди и развиваш планови за подобрување на успешноста на Академиите

 • Ќе превземеш лидерска улога во развој на интернационална репутација на Академиите

 • Ќе бидеш вклучен/а во процесот на продажба на производите

 • Ќе бидеш одговорен/а за изработка, управување и реализација на годишен буџет и бизнис план

 • Ќе обезбедуваш поддршка на вработените и предавачите во Академиите

 • Ќе работиш на воспоставување и одржување на клучните индикатори за успешноста на Академиите

 • Ќе работиш на воспоставување на процедури и процеси во Академиите

  Ако си:

 • Искусен професионалец од ИТ индустријата или образовна институција со искуство 5+ години

 • Знаеш да управуваш со бизнис процеси и луѓе

 • Имаш здрава бизнис логика, но знаеш и креативно да размислуваш

 • Размислуваш во насока на иднината и креираш успешна стратегија

 • Имаш практично знаење во лансирање на нови производи

 • Го разбираш новиот концепт на промовирање на услуги преку дигитален маркетинг/социјални медиуми

 • Работиш со современи технологии

 • Знаеш англиски и активно возиш

  Ние може да ти ветиме:

 • Интересно и динамично окружување

 • Можност за континуирано учење (обуки, сертификација)

 • Бонуси по остварен резултат

 • Флексибилно работно време

 • Можност за работа и од дома

 • Пријателски и поддржувачки тим кој е секогаш отворен за размена на знаења и заедничко учење

  Пиши ни на [email protected] до 15 Август ако сакаш да ни се придружиш. Се гледаме!

Communication officer in GIZ

I. Overall purpose of the assignment 

The Communications Officer will support the two GIZ Regional Projects, 1) Social Rights for Vulnerable Groups and 2) Preventing and Combatting Trafficking in Human Beings in the Western Balkans, (hereinafter referred to as the ‘Projects’), in their (internal and external) communication and knowledge management activities. The Communications Officer is responsible for developing and distributing information to promote the work of the projects, in close cooperation with the colleagues and project partners, and in line with GIZ’s communication policies and procedures. This position also includes the responsibility for knowledge management, mainly by disseminating and documenting know-how, experience and information. 

II. Main tasks and responsibilities: 

a. Strategic Communications
– Promoting projects’ objectives through accompanying communications measures, in close cooperation with the colleagues (thematic advisors) and project partners;
– Developing and refining a strategy with the main project partners for the internal and external communications activities of the projects, and systematically planning communications activities based on this strategy;
– Coordinating and, where applicable, monitoring communications activities (for, among other things, quality of content and form, quantity and effectiveness). 

b. Corporate Communications (coordination with GIZ Country Offices and HQ)
– Regularly sharing information and cooperating closely with the Communications Officers at the relevant GIZ offices and with the project partners;
– Supporting the Communications Officers in the GIZ offices in the countries where the project is active through drafting posts for social media and writing articles for internal GIZ channels.
– In consultation with the project partners, supporting Corporate Communications (e.g. discussing practical examples, planning and organising trips for journalists).
– Responding to requests from GIZ HQ, Country Director(s) or BMZ for submitting success stories and other requests related to the adequate representation of the project.

c. Media Relations of the Projects
– establishing and maintaining contact to national (and regional) media;
– producing and distributing press releases;
– preparing news/posts for social media;
– compiling press information packs (general and specific) and systematically distributing them to the target groups;
– compiling a media review (documentation and analysis of media reports).

d. Public Relations (PR) of the Projects 
– In cooperation with the project partners: developing and refining suitable PR instruments (e.g. brochures, fact sheets)
– Preparing articles for the local GIZ country brochures, GIZ website, GIZ magazines, etc.
– Managing the design/production of publications and materials
– Organising national media events and tours; looking after foreign delegations and VIP visitors
– Managing and maintaining the programme/project website.

e. Internal communication within the Projects
– Providing information and supporting the dialogue between the project staff and the GIZ office and, where appropriate, integrated experts in the same sector
– Providing information and supporting the dialogue between the different staff groups 
– Developing and managing specific communication tools for the programme/project (e.g. info-mails, staff newsletters, internal events).
– Supporting the introduction and usage of digital communications tools/ platforms (MS Teams, IDA)

f. Knowledge Management
– Supporting the project knowledge management (e.g. by filing in DMS)
– Documenting the project’s achievements (factsheets, presentations, etc.)
– Processing information and good practices for using in publications, e.g., collect good examples from the country coordinators/advisors in all countries; taking and/or selecting photos of good quality
– Compiling project outputs and experiences in appropriate way (DMS, IDA, Intranet, website)
– Participating in internal and external meetings and workshops and assists with documenting, e.g. taking minutes.

III. Required qualifications, competences and experience 

– University degree in the field of Communication, Public Relations, Journalism, Marketing, or related discipline that is relevant to accomplish the tasks;
– At least 5 years of professional experience in the field of communications, public relations and knowledge management; 
– Experience of working in an international context, in the relevant project areas, would be an asset; 
– Editorial experience, experience in writing articles and press releases (evidenced e.g. by work samples);
– Experience with media production;
– Knowledge of DTP or graphics applications – basic knowledge of Adobe Illustrator and/or Photoshop is an asset;

Other knowledge, skills and additional competences
– Very good working knowledge of ITC technologies and computer applications 
– Strongly developed social and intercultural competences
– Strong networking and communication skills 
– Fluency in English
– Knowledge of Serbian/Croatian, Albanian and/or German would be an asset 

How to apply: 
Qualified candidates are invited to submit their electronic application in English language consisting of a Letter of Motivation, CV with detailed description of your professional experience and education and copies of supporting documents (university degree(s), reference letters and certificates) to [email protected].  

Only selected applicants will be invited to an interview following the evaluation of application letters and CVs, after 16th of August 2021. Candidates who have not been contacted should consider that there will be no follow-up to their application. 

Subject of the email: REF: Job Application – PaCT and SoRi II Communications Officer 

Deadline for the application: 13 August 2021

Конкурс за поезија од млади автори

Здружението за култура и заеднички вредности „КРИК 094 “ – Гостивар го објави конкурсот за млади поети, во рамки на проектот „Млади поетски пера-Стиховите градат мостови“, информираат од ова здружение.

Право на учество имаат поети на возраст од 16 до 35 години, кои пишуваат поезија на македонски, албански или на турски јазик. На конкурсот се учествува со испраќање на една поетска творба на мајчин јазик. Темата е слободна.

Младите автори треба да ги испратат творбите на е-маил [email protected] најдоцна до 5 август. Заедно со творбата, авторите треба да испратат и свои податоци: име и презиме, возраст, адреса на живеење и телефонски број за контакт.

Најдобрите поетски творби кои ќе ги избере стручна комисија, ќе бидат преведени на трите јазици (македонски, албански и на турски јазик) и објавени во заедничка тријазична збирка. Избраните автори ќе добијат примерок од збирката и пофалница, информираат организаторите.

ПОВИК ЗА АНГАЖИРАЊЕ НА КОМУНИКАЦИСКИ ОФИЦЕР

Институтот за истражување и анализа на политики – Ромалитико во рамките на проектот насловен: Заедно за просперитетна заедница, финансиран од УСАИД – Северна Македонија кој се спроведува во партнерство со организациите ЗГ „Иницијатива за Економски Развој на Ромите – РЕДИ“, Организација за јакнење и организирање на ромската заедница “Романо Авази” и Здружение на граѓани “Ромаверзитас” објавува Јавен повик за ангажирање на комуникациски офицер.

Општата цел на проектот „Заедно за просперитетна заедница“ е да воспостави одржливи системи и да развие капацитети на ромската заедница, така што заедницата ќе може да планира, финансира и спроведува решенија за сопствените развојни предизвици и приоритети.

Проектот ќе ја поддржи ромската заедница во 17 општини во Северна Македонија во спроведување на најмалку 100 акции на локалната ниво, кои ќе бидат насочени кон приоритетните потреби на Ромите. Овие активности ќе бидат идентификувани и приоретизирани преку сеопфатен партиципативен пристап, вклучувајќи различни групи на засегнати страни, како што се граѓани, приватен сектор, локални самоуправи, јавни институции, граѓански организации, локални лидери и други формални и неформални групи на граѓани. Проектот исто така ќе го поддржи развојот на капацитетите на засегнатите страни во заедницата преку обуки, менторство и вклучување во иновативни механизми за мобилизација на ресурси.

 

Опис на одговорности и задачи

 • Комуникацискиот офицер треба да го следи планот за брендирање на проектот
 • Комуникацискиот офицер треба да ги следи правилата за видливост на проектот
 • Комуникацискиот офицер треба обезбеди поддршка и координација на напорите на тимот согласно планот за работа на проектот.
 • Комуникацискиот офицер треба редовно да комуницира со проектниот директор и партнерите како и засегнатите страни за статусот на имплементација на проектот
 • Комуникацискиот офицер треба да ги користи сите механизми за промоција на проектот

 

Квалификации

Кандидатите кои ќе аплицираат на повикот треба да ги поседуваат следните квалификации:

 • Завршено минимум високо образование (додипломски студии) или да е во тек на додипломски студии од областа на компјутерски науки или други области дополнети со искуство во соодветната област
 • Стекнато минимум 1 година работно искуство во односи со јавноста и комуникација на програми/проекти
 • Напредно познавање на Microsoft Office (Word, Excel, Power Point), Adobe (Premiere, Illustrator, Photoshop), CMS и интернет алатки
 • Одлично познавање на Англиски јазик
 • Претходно работно искуство во програми или проекти финансирани од страна на УСАИД ќе се смета за дополнителна предност

 

Доставување на апликации

Кандидатите за комуникациски офицер треба да ги достават следните документи:

 • CV
 • Мотивациско писмо
 • Листа на референци (работодавачи) за контакт

Документите за пријавување треба да се достават по електронски пат на е-маил адреса: [email protected]најдоцна до 25 јули 2021 година со наслов „Апликација за комуникациски офицер “

 

Селекција на кандидатите

Селекцијата на подобните кандидати за проектен менаџер ќе ја врши комисија креирана од страна на Институтот за истражување и анализа на политики – Ромалитико

Институтот за истражување и анализа на политики – Ромалитико го почитува начелото на еднаков третман и недискриминација во одлуките.

 

Критериуми за селекција

 • Исполнување на условите на повикот
 • Квалитетот на доставените документи
 • Освоени поени на интервјуто

Само подобни кандидати ќе бидат повикани на интервју.

За одлуката за селекција на кандидатите ќе бидат известени само кандидатите кои ќе бидат повикани на интервју. Институтот Ромалитико го задржува правото да не ги извести одбиените кандидати за причините за нивно одбивање.

Дополнителни информации за повикот можете да добиете во просториите на Институтот Ромалитико во Скопје на адреса (Аминта Трети 33а 1/25) , или на тел: 075/314-504, секој работен ден од 08.00 до 16.00 часот или електронски на е-маил адресата: [email protected]

ПОВИК ЗА АНГАЖИРАЊЕ НА МОНИТОРИНГ ОФИЦЕР

Институтот за истражување и анализа на политики – Ромалитико во рамките на проектот насловен: Заедно за просперитетна заедница, финансиран од УСАИД – Северна Македонија кој се спроведува во партнерство со организациите ЗГ „Иницијатива за Економски Развој на Ромите – РЕДИ“, Организација за јакнење и организирање на ромската заедница “Романо Авази” и Здружение на граѓани “Ромаверзитас” објавува Јавен повик за ангажирање на мониторинг офицер.

Општата цел на проектот „Заедно за просперитетна заедница“ е да воспостави одржливи системи и да развие капацитети на ромската заедница, така што заедницата ќе може да планира, финансира и спроведува решенија за сопствените развојни предизвици и приоритети.

Проектот ќе ја поддржи ромската заедница во 17 општини во Северна Македонија во спроведување на најмалку 100 акции на локалната ниво, кои ќе бидат насочени кон приоритетните потреби на Ромите. Овие активности ќе бидат идентификувани и приоретизирани преку сеопфатен партиципативен пристап, вклучувајќи различни групи на засегнати страни, како што се граѓани, приватен сектор, локални самоуправи, јавни институции, граѓански организации, локални лидери и други формални и неформални групи на граѓани. Проектот исто така ќе го поддржи развојот на капацитетите на засегнатите страни во заедницата преку обуки, менторство и вклучување во иновативни механизми за мобилизација на ресурси.

 

Опис на одговорности и задачи

 • Мониторинг офицерот треба да воспостави методологија за следење на индикаторите за постигнување на резултатите
 • Мониторинг офицерот треба да ги мониторира резултатите на проектот и исполнувањето на истите
 • Мониторинг офицерот квалитативнo и квантитативнo да ги мери индикаторите за постигнувањето на резултатите
 • Мониторинг офицерот треба да обезбеди поддршка и координација на напорите на тимот согласно планот за работа на проектот.
 • Мониторинг офицерот треба да планира, организира, координира и контролира прибирање на податоци, обработка на податоци и известување за индикаторите и резултатите
 • Мониторинг офицерот треба редовно да комуницира со проектниот директор и партнерите како и засегнатите страни за статусот на имплементација на проектот.

 

Квалификации

Кандидатите кои ќе аплицираат на повикот треба да ги поседуваат следните квалификации:

 • Завршено минимум високо образование (додипломски студии) од областа на општествените науки или други области дополнети со искуство во соодветната област
 • Стекнато минимум 1 година работно искуство во мониторинг на програми/проекти
 • Напредно познавање на Microsoft Office (Word, Excel, Power Point) и интернет алатки
 • Одлично познавање на Англиски јазик
 • Претходно работно искуство во програми или проекти финансирани од страна на УСАИД ќе се смета за дополнителна предност

 

Доставување на апликации

Кандидатите за мониторинг офицер треба да ги достават следните документи:

 • CV
 • Мотивациско писмо
 • Листа на референци (работодавачи) за контакт

Документите за пријавување треба да се достават по електронски пат на е-маил адреса: [email protected]најдоцна до 25 јули 2021 година со наслов „Апликација за мониторинг офицер “

 

Селекција на кандидатите

Селекцијата на подобните кандидати за проектен менаџер ќе ја врши комисија креирана од страна на Институтот за истражување и анализа на политики – Ромалитико.

Институтот за истражување и анализа на политики – Ромалитико го почитува начелото на еднаков третман и недискриминација во одлуките.

 

Критериуми за селекција

 • Исполнување на условите на повикот
 • Квалитетот на доставените документи
 • Освоени поени на интервјуто

Само подобни кандидати ќе бидат повикани на интервју.

За одлуката за селекција на кандидатите ќе бидат известени само кандидатите кои ќе бидат повикани на интервју. Институтот Ромалитико го задржува правото да не ги извести одбиените кандидати за причините за нивно одбивање.

Дополнителни информации за повикот можете да добиете во просториите на Институтот Ромалитико во Скопје на адреса (Аминта Трети 33а 1/25) , или на тел: 075/314-504, секој работен ден од 08.00 до 16.00 часот или електронски на е-маил адресата: [email protected]

ПОВИК ЗА ПРОМОТОРИ НА ПЛАТФОРМАТА CAREER HUB

 1. За проектот

Проектот „МладиХаб – градење вештини за вработување, компетенции и можности за вмрежување за младите” го спроведуваат Националниот младински совет на Македонија и Младинската група. Проектот е финансиран од Британската амбасада во Скопје и поддржан од Претседателот на Република Северна Македонија, а неговата цел е да придонесе кон професионален развој и економска независност на младите преку одржлив систем за градење вештини и компетенции прилагодени на потребите на пазарот на труд. Оваа цел проектот ќе ја постигне преку три компоненти, и тоа:

 • Градење практични вештини кај младите што ќе им помогнат да најдат соодветно работно место;
 • Креирање можности за поврзување на младите со работодавачите и
 • Обезбедување поддршка за млади за вклучување на пазарот на труд и можности за нивен личен и професионален развој.

 

 1. За повикот 

Во склоп на проектот функционира платформата CareerHub која има за цел да биде посредник помеѓу младите баратели на работа и фирмите кои имаат потреба од млад талентиран кадар. Преку платформата може да се креира профил како работодавач или како кандидат за работа и поврзување помеѓу кандидати и работодавачите согласно нивните преференци и компетенции.  Со цел поголема промоција на платформата, отвараме повик за промотори на платформата, кои ќе имаат задача да ги мапираат компаниите кои се заинтересирани за млад кадар, да им ги објаснат бенефитите од CareerHub и да им помогнат при регистрацијата на платформата.

 

 1. Обврски и услови за работа 

Во текот на ангажманот секој од промоторите ќе има задача да:

 • Мапира бизниси кои ќе бидат заинтересирани да се регистрираат на CareerHub
 • Да ја промовира платформата пред потенцијалните работодавачи
 • Да им помогнат на потенцијалните работодавачи при регистрација на платформата
 • Да достават месечен извештај за сработеното до НМСМ
 • Препорачливо е секој од кандидите да регистрира минимум 10 компании месечно.

Секој од промоторите ќе склучи авторски договор со Националниот младински совет на Македонија, според кој ќе добие компензација во бруто износ од 1000 денари по успешно регрутирана и регистрирана компанија на CareerHub. Ангажманот може да трае до декември 2021 година, доколку има заинтересираност од страна на ангажираните промотори. Работното време е флексибилно работно време, кое избраниот промотор сам ќе си го креира и менаџира.

 

 1. Услови за аплицирање 

Право на апликација има секоја млада индивидуа на возраст од 18 до 29 години, која има слободно време и желба да работи динамична работа исполнета со комуникација со различни правни лица – работодавци.

 

 1. Начин на пријавување 

Заинтересираните кандидати треба да пратат кратка биографија на [email protected] со наслов „Пријава за промотор (Име_Презиме)“ најдоцна до 25 јули 2021 година, до полноќ. Биографијата треба да ги содржи претходните искуства од областа на промоција и директна работа и соработка со бизнис секторот. Само кандидатите кои ќе влезат во потесен круг на селекција ќе бидат контактирани. Доколку се потребни дополнителни информации за проектот или повикот, ве молиме пишете ни на [email protected] или на 070 399 058.

ПОВИК ЗА ПРАВНИ СУБЈЕКТИ ЗА ВКЛУЧУВАЊЕ ВО ПРАКТИКАНСКА ПРОГРАМА

 1. За проектот 

Проектот „МладиХаб – градење вештини за вработување, компетенции и можности за вмрежување за младите” го спроведуваат Националниот младински совет на Македонија и Младинската група. Проектот е финансиран од Британската амбасада во Скопје и поддржан од Претседателот на Република Северна Македонија, а неговата цел е да придонесе кон професионален развој и економска независност на младите преку одржлив систем за градење вештини и компетенции прилагодени на потребите на пазарот на труд. Оваа цел проектот ќе ја постигне преку три компоненти, и тоа:

 • Градење практични вештини кај младите што ќе им помогнат да најдат соодветно работно место;
 • Креирање можности за поврзување на младите со работодавачите и
 • Обезбедување поддршка за млади за вклучување на пазарот на труд и можности за нивен личен и професионален развој.

 

 1. За повикот

Во склоп на компонентата за градење на вештини кај младите, Националниот младински совет на Македонија отвара повик за правни субјекти (граѓански организации и претпријатија) кои сакаат да бидат дел од практикантска програма која ќе им помогне на младите да се стекнат со работно искуство и работни вештини преку кои ќе ја зголемат својата компететивност на пазарот на трудот. На овој начин, НМСМ ќе делува како посредник помеѓу младите заинтересирани за практиканство и правните субјекти кои сакаат да работат со практиканти, односно ќе селектира соодветен практикант согласно потребите на правниот субјект.

 

 1. Услови и бенефиции од учество во програмата 

 

Граѓанските организации и претпријатијата кои ќе се пријават за практикантската работа ќе добијат:

 • Поврзување со соодветен практикант во согласност со потребите на правното лице од страна на НМСМ
 • Покирвање на нето месечен надомест од 12.500 денари во времетрање од два месеци за практикантот
 • Поддршка во процесот на практиканство
 • Потенцијал за обликување и градење на нов кадар во организацијата преку практикантската програма.

 

Правните субјекти кои имаат желба да примат практикант, треба да ги исполнуваат следните услови:

 • Да имаат најмалку еден вработен
 • Да имаат регистрирано профил на mladihub.mk
 • Да имаат својство на правно лице.

 

Правните субјекти кои сакаат да бидат дел од програмата за финансиска поддршка за реализација на практиканство ќе биде потребно да:

 • Назначат одговорно лице кое ќе го менторира практикантот
 • Назначат одговорно лице кое ќе комуницира со НМСМ за потребите на практикантската програмат
 • Праќаат месечен извештај за напредокот на практикантот
 • Го оценат задоволството од учеството во ваквата програма по нејзиниот завршеток.

 

Сите правни лица за кои НМСМ ќе мапира соодветен практикант ќе бидат контактирани со цел поврзување со практикантот и подготовка за реализација на практиканството. НМСМ ќе понуди целосна поддршка во времетраење на практикантската програма. Практикантската работа се очекува да започне најдоцна до октомври 2021 година, а ќе трае два месеци.

 

 1. Начин на апликација

Заинтересираните граѓански организации и претпријатија треба да го изразат својот интерес преку пополнување на пријавата која е достапна на следниот линк. Пријавата треба да биде пополнета не подоцна од 25.07.2021 година, на полноќ. Доколку се потребни дополнителни информации за проектот или повикот, слободно обратете се на [email protected] или на 070 399 058.

ПОВИК ЗА ПРАКТИКАНТИ

 1. За проектот 

Проектот „МладиХаб – градење вештини за вработување, компетенции и можности за вмрежување за младите” го спроведуваат Националниот младински совет на Македонија и Младинската група. Проектот е финансиран од Британската амбасада во Скопје и поддржан од Претседателот на Република Северна Македонија, а неговата цел е да придонесе кон професионален развој и економска независност на младите преку одржлив систем за градење вештини и компетенции прилагодени на потребите на пазарот на труд. Оваа цел проектот ќе ја постигне преку три компоненти, и тоа:

 • Градење практични вештини кај младите што ќе им помогнат да најдат соодветно работно место;
 • Креирање можности за поврзување на младите со работодавачите и
 • Обезбедување поддршка за млади за вклучување на пазарот на труд и можности за нивен личен и професионален развој.

 

 1. За повикот 

Преку компонентата за градење на вештини кај младите ќе обезбеди финансиски надоместок за 100 млади лица кои сакаат да поминат низ двомесечна практикантска програма. Дополнително, НМСМ ќе ги мапира правните субјекти кај кои пријавените практиканти може да ја извршуваат праксата, имајќи ги предвид преференците на правните субјекти и интересите на практикантите.

 

 1. Услови и обврски за учество во програмата 

Сите заинтересирани кандидати за учество во практикантската програма потребно е да:

 • Бидат на возраст од 16 до 29 години
 • Да не се во работен однос
 • Да имаат завршено најмалку основно образование
 • Да можат да извршуваат практикантска работа во времетраење од два месеци во назначен правен субјект.

 

Избраните кандидати ќе ги имаат следниве услови за извршување на практикантската работа:

 • Назначено ментор лице во правниот субјект кое ќе ги следи во текот на целата пракса
 • Назначено одговорно лице од НМСМ кај кое ќе може да се обратат во текот на целата пракса
 • Месечен нето надоместок во висина од 12 500 денари
 • Можности за учество и вмрежување на настани од проектот
 • Можност за вработување по завршување на практиканството
 • Стекнување на нови вештини, знаења и компетенции.

 

Обврските кои ќе ги имаат практикантите се следните:

 • Уредно, совесно и навремено извршување на доверените задачи;
 • Учество во секојдневната работа на правниот субјект каде ќе биде извршувана практиканстската работа
 • Чување на класифицирани и доверливи податоци стекнати за време на практиканството
 • Почитување на интерните протоколи и прирачници за работа на правниот субјект каде се извршува практиканството.

 

 1. Начин на пријавување 

Заинтересираните кандидати треба да имаат регистрирано профил на платформата CareerHub и да го пополнат формуларот достапен на овој линкнајдоцна до 25 јули 2021, до полноќ. Доколку се потребни дополнителни информации за проектот или повикот, слободно обратете се на [email protected]или на 070 399 058.