Seminar ”DIVERSE AND INCLUSIVE YOUTH WORK FOR ALL”

Project place: Duisburg, Germany

Project dates:  6th – 13th of April, 2022 

Deadline for applying: URGENT!

 

 

About the project

The project aims to support 30 youth workers, educators and youth trainers from Erasmus+ Program and Partner countries in the development of their diversity management skills and in learning how to implement a culture of diversity and inclusion in their working environments by increasing diversity-oriented awareness in their work with young people.

 

Aims:

  • To develop skills in planning of training activity and mainstreaming diversity in project management stages, from planning to evaluation;
  • To learn about diversity challenges and issues in Eastern Europe and the Caucasus and meet relevant stakeholders;
  • To discuss how the European Youth Work can reinforce equality and ensure that diverse groups of people get equal treatment during
    training or in other educational settings;
  • To evaluate the individual learning process of the participants and have a look on the process of their self-empowerment and self-efficiency in dealing with diversity and inclusion;

 

Participants profile

  • +18 years old;
  • be able to work in English;
  • youth workers, youth trainers and educators who are ready to work on the topics of diversity, inclusion and anti-discrimination in order to activate the potential of diversity in training and work with young people both at national and the European levels;

 

Participation fee: NONE!

Sending fee: 500 MKD

 

APPLY HERE!

ТЕКСТ

Пријава за учество на работилници март-мај 2022

Центарот за младински активизам ЦМА Крик објавува повик за учесници на работилници во – ДСУ за рехабилитација и образование Св. Наум Охридски“  и/или ДУРДМОВ “Димитар Влахов” – Скопје на тема Претприемништво во рамки на проектот „Претприемирај се!“.

 

Проектот „Претприемирај се!“ се имплементира во рамки на иницијативата „Балкански млади: поврзување на едукацијата, способностите и партнерскиот потенцијал во регионалните практики за вработување“ која е координирана од Junior Achievement Србија, а партнер од РС Македонија е Национален младински совет на Македонија, финансиски поддржана од ЕУ.

Главната цел на проектот „Претприемирај се!“ е да се негува и поттикне претприемачкиот дух на младите во земјата и да се обезбедат можности за личен раст и развој низ призмата на претприемништвото.

Младинските програми ќе имаат за цел да го промовираат претприемништвото во 4 училишта – 2 во Скопје и 2 во Пробиштип. Програмите ќе се фокусираат на неформално образование за младинско претприемништво дизајнирано од искусни младински работници во областа.

Во методологијата широко ќе се користи методот на гејмификација (креирање онлајн игри за учење) и учесниците ќе имаат можност да ја користат апликацијата BeCoral, за најдобри практики. BeCoral е апликација за мобилни телефони, која е развиена преку стратешко партнерство Eramus+ во кое Крик е партнер. Целна група на програмите ќе бидат 20 млади луѓе во секоја програма (вкупно 80) од средните стручни училишта. Програмите ќе развијат вештини за овие млади луѓе да станат претприемачи откако ќе го завршат своето образование во професијата што ја избрале во нивната локална заедница. Програмите ќе се спроведуваат во просториите на училиштата, учесниците ќе бидат поканети од училиштата, но програмите ќе бидат отворени и за други млади кои сакаат да учествуваат. Во програмите ќе бидат опфатени млади лица со и без попреченост.

Програмите ќе траат вкупно 3 месеци и ќе содржат 10 работилници за одредени теми. Двајца младински работници за секоја програма (вкупно 8) ќе ги дизајнираат програмите и соодветно ќе ги имплементираат. Програмите ќе го поттикнат претприемачкиот дух кај средношколците и ќе им покажат алатки како да ги постигнат своите идеи.

За да бидете дел од работилниците, аплицирајте на следниот линк

Доколку имате дополнителни прашања, контактирајте нè на [email protected]

ПОВИК ЗА УЧЕСНИЦИ: Circular Economy Hot Spots

Имаш интерес и идеи за животната средина, циркуларната економија и претприемништво? Аплицирај да бидеш дел од меѓународен проект, посетиш егзотични локации и стекнеш практично искуство.

LEAD упатува повик за селекција на 10 млади луѓе на возраст од 15-23 години кои ќе учествуваат во проектот Circular Economy Hot Spots.

Целта на проектот е да ги поттикнеме младите луѓе да придонесат за животната средина преку концептот на циркуларна економија и претприемништво.

ОД ШТО СЕ СОСТОИ ПРОЕКТОТ?

Преку проектот избраните учесниците ќе имаат можност да учествуваат на три меѓународни тренинзи во текот на 2022 година но и да реализираат сопствена зелена локална иницијатива.

Деталните активности се следни:

1. Тренинг – Идентификување на зелени предизвици 16-24 мај 2022 година во Гвадалупе (Карибски острови)

2. Тренинг – Развивање на Green Entrepreneurial Objectives (GEO) 16-22 септември 2022 во Охрид

3. Тренинг – Рефлексија и развој на одржливи планови декември 2022 во Италија

Во рамки на целиот проектот, тимот кој ќе биде селектиран од С.Македонија ќе биде поделен на 2 еднакви групи од по 5 лица кој помеѓу секој тренинг ќе има за задача да реализира сопствена зелена локална иницијатива.

Учеството на сите три тренинга како и реализацијата на иницијативите се задолжителни за сите селектирани учесници. Покрај 10-те учесници од Македонија, на сите активности ќе учествуваат и по 10 учесници од Италија и Франција.

НАЧИН НА АПЛИКАЦИЈА И СЕЛЕКЦИЈА

Право на аплицирање имаат млади на возраст од 15 до 23 години кои во моментов се дел од некои од средните училишта или се редовни студенти на некои од Универзитетите во С.Македонија.

Аплицирањето се врши со пополнување на следната АПЛИКАЦИСКА ФОРМА најдоцна до 10 април 2022 година.

Критериумите за селекција се следни:

–>Разбирање на областа циркуларна економија – 10 поени
–>Мотивација за учество – 10 поени
–>Искуство/интерес/позадина со теми поврзани со животната средина – 10 поени
–>Познавање на англиски јазик – 10 поени

УСЛОВИ ЗА УЧЕСТВО И ТРОШОЦИ

Селектираните учесници ќе бидат известени најдоцна до 15 април 2022 година.

Котизацијата за учество во целокупниот проект е 2000 денари. Котизацијата ќе бидат уплатена еднократко по изборот на учесниците. Сите трошоци поврзани со учеството на тренинзите, пат, сместување и храна се покриени од страна на проектот.

КОВИД-19 услови:

Заради КОВИД-19 протоколите, сите аплицирани мора да бидат целосно вакцинирани со некоја од следните вакцини: Pfizer, Moderna, AstraZeneca/Vaxzevria/Covishield или Johnson & Johnson.

И тоа под услов да се поминати:

–>7 дена од втората доза Pfizer, Moderna, AstraZeneca/Vaxzevria/Covishield (вакцини признати од Европската агенција за лекови-EMA)
–>28 дена од Johnson & Johnson;
–>7 дена од трета доза mRNA вакцина (Pfizer) за лицата кои претходно примиле вакцина која не е призната од Европската агенција за лекови-EMA.

КАКО ЌЕ ТИ КОРИСТИ ПРОЕКТОТ?

Учеството на проектот ќе ти овозможи да:

–>Се запознаеш повеќе со темата на Циркуларна економија
–>Научиш повеќе за претприемништво и реализирање на одржливи проекти
–>Влијаеш во твојата локална заедница
–>Ги развиеш твоите интеркултурни вештини како и англискиот јазик
–>Стекнеш практично искуство во реализација на зелените иницијативи

Сите учесниците кои ќе го комплетираат целокупниот проект ќе добијат сертификати за учество.

КОЈ ГО РЕАЛИЗИРА ПРОЕКТОТ?

Проектот Circular Economy Hot Spots го реализираме во соработка со ЕдуАктив од Италија и Ride In од Гвадалупе. Проектот е финансиран преку програмата Еразмус+