КОНФЕРЕНЦИЈА “СОЦИЈАЛНИ ПРЕТПРИЈАТИЈА ЗА ЕКОНОМСКИ РАЗВОЈ И СОЦИЈАЛНА ИНКЛУЗИЈА”

На 16 март, во просториите на Europe House Крива Паланка ќе се одржи конференција на тема “Социјални претпријатија за економски развој и социјална инклузија” со почеток во 10:30.

Конференцијата ќе се одржи во два панели, од кои првиот панел се однесува на Социјалното претприемништво –можности за соработка од двете
страни на границата (Србија и Северна Македонија), додека пак вториот панел се однесува на искуства и препораки од сегашни и идни социјални претприемачи (учесници на Академијата за социјална економија).

Агендата за конференцијата е достапна тука.

Едукативна платформа за млади еко-активисти

Едукативна платформа за млади еко-активисти, како дел од проектот Младински активизам за позелени општини претаставува проект кој има за цел да го зголеми учество на младинските организации и млади активисти во процесите на креирање политики за животна средина на локално ниво.

Преку овој проект, младите лица имаат можност да завршат бесплатни едукативни курсеви преточени во видеа, специфични за животната средина и климатските промени како и за еко-активизам.

Самата платформа има за цел:

  • Да ги зголеми капацитетите на младите активисти и младински организации за ефективно застапување за заштита на животна средина на локално ниво;
  • Да воспостави партнерство помеѓу засегнатите страни во обезбедување на имплементацијата на стандардите поставени во Поглавје 27 од правото на ЕУ (EU Acquis) во најмалку 12 општини;
  • Да се зголеми бројот на младински иницијативи кои се однесуваат на активности за следење и застапување за заштита за животна средина на локално ниво.

Сите млади лица кои имаат желба да научат нешто повеќе за еко-активизмот и за животната средина и климатските промени, можат бесплатно да се регистрираат на самата платформа која е достапна тука и да ги проследат курсевите преку кои ќе поттикнат одржлив и зелен урбан развој и создавање на локални заедници отпорни на климатски промени.

Проектот е имплементиран од Македонско здружение на млади правници, Здружение за одржлив развој и заштита на животната средина ГОУ ГРИН Скопје, Центар за климатски промени од Гевгелија и Младинска организација Креактив.

 

Работилница на тема “A meaningful youth participation in INTERREG IPA: How to enable young people to take action?”

 На 15 март, со почеток во ⏰ 09:45 часот, во просториите на 📍 Општина Куманово, ќе се одржи работилница на тема “A meaningful youth participation in INTERREG IPA: How to enable young people to take action?”.

Целта на работилницата е младите подобро да се запознаат со можностите што им се достапни преку европските Интерег-ИПА програми и конкретните начини за нивно вклучување. 🇪🇺

📑 Дополнително, ќе биде промовиран и „Младинскиот манифест“. Манифестот, објавен од страна на Европската комисија, ги презентира идеите на младите луѓе за Интерег-ИПА програмите и дава предлози за како овие програми подобро да се усогласат со очекувањата и потребите на младите. Истиот е достапен на следниот линк:

https://ec.europa.eu/…/youth_manifesto_interreg_en.pdf

📄 Драфт агендата за настанот е достапна на следниот линк: https://bit.ly/3YCjH2d
👉 Пријавете го Вашето со пополнување на овој формулар:
https://forms.gle/VcG23mfNEpcWRdrf7 

Настанот е организиран од Cooperation and Development Institute во партнерство со Europe in my region, во соработка со #НМСМ и Министерство за локална самоуправа.

RYCO is Hiring!

Regional Youth Cooperation Office (RYCO) е во потрага по лице за позицијата Grants Manager!

Доколку сте заинтересирани да аплицирате за позицијата и ги исполнувате сите критериуми наведени во овој документ, испратете ја Вашата апликација која ги содржи сите потребни документи на [email protected], не подоцна од 30 март 2023 година.

Само кандидатите кои ќе влезат во потесниот круг ќе бидат поканети на интервју.

Повеќе информации се достапни тука.

Job Opportunity – European Youth Forum

Доколку сте подготвени да водите стратегии за политика и застапување и да управувате со тимот, поседувате најмалку шест години работно искуство во policy and advocacy, најмалку три години искуство во управување во мултикултурна или меѓународна средина и ги познавате процесите на одлучување на Европската Унија, Советот на Европа и/или Обединетите нации, тогаш оваа работна позиција е токму за Вас!

Eвропскиот Младински Форум отвара работна позиција: Director of Policy, Advocacy & External Affairs.

Избраното лице ќе ја надгледува работата на 10-15 колеги, меѓу кои и 4 менаџери и ќе има интегрална улога во развојот на Европскиот младински форум. Заедно со директорот за комуникации и надворешни работи, двајцата директори ќе бидат заеднички одговорни за сите надворешни резултати на Форумот. За таа цел, Европскиот младински форум е во потрага по лице, специјализирано за застапување, кој ќе биде дел од високиот лидерски тим и ќе одговара на генералниот секретар. Директорот воедно ќе ја врши работата во тесна соработка со другите одделенија на Европскиот младински форум, како и со Одборот на Европскиот младински форум.

Рокот за аплицирање е до 26 март 2023 година.

Повеќе информации се достапни тука.