Повик за учесници, лидери на група и фацилитатори за Инклузивни младински кампови

Центар за младински активизам заедно со Сојуз на извидници на Македонија го објавува повикот за пријавување на учесници на Инклузивните младински кампови кои ќе се спроведат во летниот период.

Инклузивните младински кампови се кампови каде учесници се млади лица со попреченост и без. Камповите траат 5 дена (4 ноќевања) и се случуваат во Извидничкиот центар Охрид-Ицо. 

Камповите се спроведуваат традиционално уште од 2017 година. Слики од изминатите кампови можете да видите тука: 202120202019, 2017 (IIIIII)

Утринскиот дел од програмата се состои од едукативни активности подготвени според потребите на учесниците, додека попладневниот ден од програма се состои од активности на отворено. Сместувањето на учесниците е во шатори.

Една група на еден камп се состои од 30 до 40 учесници. Учесниците работат поделени во групи од 5 лица. Групите се состојат од 1 лидер на група кој има искуство во работа со млади лица со попреченост и без, 2 лица со попреченост и 2 лица со типичен развој.

Со оваа група на учесници работат лица кои се дел од програмскиот тим и тоа: психолози, фацилитатори, програмски тим за слободни активности и 2 координатори на програмските активности.

Период на реализација од 25ти до 29ти јули 2022 година.

Програма на кампот се состои од:

 • Активности за градење на група;
 • Локални и регионални вечери;
 • Активности на отворено (кајакарење, пешачење, стрелаштво, водени лудории, палење на логорски оган, спортски активности и многу други);
 • Работилници каде ќе се користат методите на неформално образование на различни теми;
 • Посети на локалните места во Охрид;
 • Интересни и забавни активности.

За реализација на камповите за летната сезона 2022 година, Крик беше дел од Донаторскиот кружок 2022 инфо за кружокот тука каде се собраа дел од средствата за младинскиот камп. Останатиот дел се прибира преку котизација за учество и отворени сме за примање на донации од приватниот и бизнис секторот. Доколку сакате да донирате, контактирајте не на [email protected]

Повиците за пријавување се отворени до 10ти јули 2022 година.

Возраст на учесниците: 15 до 22 години

За учесници аплицирајте  Тука

За лидери на група аплицирајте Тука

Одговорности на лидерите на група:

-Присуство на состаноци за подговка на активностите на кампот пред започнување на кампот

-Грижа за учесниците од групата:

-Да не пропуштат оброк

-Доколку учесниците примаат терапија да се осигура земањето на терапијата

-Учесниците да се навреме пристигнати на сесија

-Поддршка и потсетување за личната хигиена на учесниците

-Пренесување на информации до учесниците на групата

-Да се осигура активно учество на учесниците на програмата на кампот во текот на целиот ден

-Присуство на програмата на кампот

-Спроведување на групни рефлексии со својата група на крајот на денот

-Учество на состанок со фацилитаторот на кампот за евалуација на денот и пренесување на информации од групните рефлексии

-Присуство на евалуациски состанок по завршување на кампот

Потребни квалификации за лидер на група

-Претходно искуство во работа со лица со попреченост и без

-Претходно искуство во спроведување на активности со млади и младинска работа

-Познавање од младинска работа

За фацилитатори аплицирајте Тука

Одговорности на фацилитаторите:

-Присуство на состаноци за подговка на активностите на кампот пред започнување на кампот

-Пренесување на информации до учесниците на групата

-Подготовка на работна програма составена од 4 сесии дневно за учесниците на кампот

-Подготовка на планови на сесии за работната програма

-Спроведување на работната програма

-Да се осигура активно учество на учесниците на програмата на кампот во текот на целиот ден

-Спроведување на евалуација со главниот фацилитатор на кампот пред почетокот на работниот ден

-Подготовка на финален извештај за работната програма

-Присуство на евалуациски состанок по завршување на кампот

Потребни квалификации за фацилитатор

-Претходно искуство во работа со лица со попреченост и без

-Претходно искуство во фацилитирање и спроведување на обуки со млади лица

-Познавање од младинска работа

Дневен центар за окупациона терапија за лица со попреченост-повик за изразување интерес

Со цел понуда на услуги во заедницата за лица со попреченот, Цма Крик ќе воспостави Дневен центар за окупациона терапија за лица со попречености. Центарот се наоѓа во месната заедница во Црниче, која се наоѓа на ул. Баница бр. 1 Скопје. Просторот е даден на користење на Крик од општината Кисела Вода.
Центарот започнува со работа со мапирање на лица со попреченост од Скопје и нивните потреби. Центарот ќе работи од понеделник до петок, а корисниците би имале можност да го посетат два до три пати во неделата, по неколку часа.

Вработени во центарот се стручен кадар кои има искуство во работа со лица со попреченост и тоа окупационен терапевт и психолози. Центарот се отвара со поддршка и како дел од проектните активности од ИПА проектот каде Крик е партнер- Добивање живот, деинституционализација на лицата од Специјална институција Демир Капија, воден од People in Need меѓународна организација со претставништво и во Македонија.
Целта на професионалниот тим на Центарот е да опфати и да мапира поголем број на лица со пореченост од 18 години нагоре кои би се вклучиле и би ги следеле окупационо-терапевтските активности.

Отвараме повик за пријавување на лица со попреченост кои би сакале да ги користат услугите на центарот. Доколку сте заинтересирани, пополнете ја оваа форма ФОРМА ТУКА

Пријава на спортски групи за спортски еднодневен настан

ЦМА КРИК ве кани на еднодневна дружба каде заедно ќе спортуваме, ќе се дружиме и ќе учиме едни од други на 16.06.2022. Локацијата ќе ја потврдиме дополнително.

ЦМА КРИК работи проектни активности од проектот PasSPORT in Education повеќе информации за проектот на линкот http://krik.org.mk/portfolio/934/

Како дел од проектните активности ЦМА КРИК спроведе 3 локални работилници каде младите лица имаа можност да практикуваат фудбал, зумба и модерни танци. Исто така спроведовме и обука за млади лица каде нашите колеги од партнерските земји од Романија, Португалија и Турција спроведоа спортски активности за учесниците.

Последната активност е голем настан на отворено каде сакаме да собереме спортски друштва/групи и сите заедно да понудиме програма за млади лица.

Настанот на отворено е замислен да има различни активности од различни типови на спорт. Секоја од спортските групи која ќе се пријави ќе има можност да избере од следните активности:

-да покаже своја активност која ја работеле до сега (заедно со членовите на својата група)

-да обучи млади лица на тематиката која спортската група ја спроведува (сесија од 1 час)

-да се промовира со своите активности на отворен штанд за промоција.

По затварање на повикот за пријавување, ќе организираме состанок со пријавените групи каде ќе ги прецизираме активностите и текот на спроведувањето.

Доколку сте заинтересирани за учество, ве молиме пополнете ја Оваа форма.

CYA Krik is looking for a volunteer in Thailand for 3 months

Duration: 80 days
When: June-August 2022

Your role: Volunteer will be divided to work in 1 school and 3 kindergarten in Padang Besar sub-district, Sadao, Songkhla.

Main job is to communicate in English with students, encourage them to use English. Because in Thailand less Thai English teacher can speak English well by culture barrier. So volunteer will create the situation for student to use English in the class with non-formal education tools such as Song, Game, Creating English Situation in the class (for example market situation to let then learn more word or some conversation that could happen in the market), basic English in daily life, ect.

Volunteers can ask for equipment for lesson preparing from teacher in the school. School and kindergarten atmosphere, Thai teacher could not speak English well (as well as children), be prepared on this, you may face difficulty of communication situation but international volunteers will be together. So at least you have friends who can communicate with you. Thai people are really easy going, like to support, help and keen to learn if you are open mind to teach them or communicate with them slowly by slowly.

Qualification & prerequisites:
-Volunteer to communicate in English
-No criminal record proved
(Certificate of Good conduct)
-Age 22 years old up+

-Be creative in the class tools
-Like to be with small kids

Accomodation & Food
Education Reform is one of exigent project in Thailand. Regarding the gap between city and countryside in Thailand, education decide is one of the problem that need to be solve. The project try to recruit international volunteer to be in the countryside at least to create international atmosphere in community. Encourage everyone to see how important of intercultural knowledge in nowadays.

Padang Bezar is the border sub-district in Sadao Songkhla. The location connect to Perlis, Malaysia. Main occupation in this town is commercial between Thailand and Malaysia. 60% is Muslim 30% Buddhist and others.

Volunteer will stay in Thai host family house. Volunteer will share room with other volunteers, share restroom with family.

You can cook at the host family for breakfast and supper. There will be lunch at the workplace (school or kindergarten), volunteer will have lunch with teacher or staff or students. Volunteer is welcome to help or learn cooking with host family or at workplace as well as to bring some ingredients from your country for food culture exchange.

Visa & travel arrangements
Due to the current situation all of volunteers are required to be fully vaccinated with one of European medicine agency recognized vaccine. Information on Covid-19 restrictions can be found HERE. Further information on entry requirements can be found HERE.

Visa procedure takes usually 1 month. The visa has to be arranged prior to the departure. More information can be found HERE.

The sending and hosting organisation will give further information to the volunteers.

Hosting organization
VSA Thailand is an Informal Education Organization / Non-Profit Organization (NPO) / Non-Government Organization (NGO) / Social Enterprise / Peace organization collaborating international voluntary projects for people of all ages, cultures, religious and economic backgrounds.

VSA is IVS representative in Thailand as the bridge to bring people from various cultures or believing to learn cultural diversity, make understanding by supporting activities of local communities around the world. Imagine, the small group of people with different characters gathering in local communities around the world and supporting local activities with villagers. This’s the image of idea ‘Think Global Act Local’

Learning and understanding in cultural diversity bring the Companion, Reducing Conflict, Individual Capacity Building and Developing Community Potential.

More information: https://www.volunteerspirit.or.th/about-our-organization.

Costs: All of the costs are covered within the European Solidarity Corps program. Travel, visa costs, accommodation, food and pocket money are provided.
How to apply: fill in this APPLICATION FORM

CYA Krik is looking for a volunteer in Vietnam (80days)

Starting date: 15.06.2022

 • Vietnam
 • 80
 • Summer 2022

Your role

1. Marketing Assistant:      * Get involved in marketing plan: good at social media or any marketing ideas.      * They have a website: www.hagiangresponsibletourism.com, supported by YESD Social Enterprise but they have no marketing skills.2. Design and Education project: We are supporting Thon Tha Agriculture and Tourism Cooperative to run a small workshop of handicraft embroidery products where next generation can learn about their culture and preserve their core values.      * create eco-friendly handmade products for tourists that are based on indigenous cultures and values.      * Eco-tours.      * Eco-food      * Building capacity for local staff, especially the young generation to reserve traditional cultures and values BY      + Teaching them English.      + Raise awareness to maintain their own language and tradition.3. Environment Management Assistant: We run responsible tourism because we would love to bring an authentic Vietnam to our friends (both local and internationals) But recently when massive tourism has boomed, that cause many headache problems on the environment. YESD Social Enterprise opened some workshops to encourage the local people to protect the planet.      * Find-out environmental issues around the area.      * Promote 3R circle (reuse-recycle-recycle – reduce) to local citizens and out-side visitors.      * Garbage disposal.      * Educational workshop about protecting the planet with local kids: Organizing summer camps.

Qualification & prerequisites

  • Solid knowledge of environmental science (especially in plastic pollution)
  • Proficient in spoken and written English
  • Experience developing written content on sustainability-linked themes or topics in
   emerging markets
  • research skills
  • people skills, known for being a good listener, taking feedback well,
  • generating actionable insights
  • MS Office
  • data visualisation
  • Self-motivated and ability to manage your own time
  • A ‘can do’ attitude and a flexible approach to work demands
  • Displays cultural, gender, religion, race, nationality and age sensitivity and adaptability
  Volunteers from Slovakia, Czechia, North Macedonia and Italy are eligible for this position.

Visa & travel arrangements

Due to the current situation all of volunteers are required to be fully vaccinated with one of the vaccines. Sinovac (Chinese vaccine) are not highly recommended because of its side-effects. It is important to bring the vaccination certificates. Information on Covid-19 restrictions can be found here.

Visa procedure takes usually 1 -3 month.

The sending and hosting organisation will give further information to the volunteers.

Hosting organisation

The Centre for Supporting Green Development (GreenHub) is a Vietnamese, civil society organization under the Vietnam Union of Science and Technology Associations (Vusta) with oversight by the Ministry of Science & Technology, and with an CSO Registration Number A1555. GreenHub’s Vision is the green development of Vietnam, and its mission is to connect communities and resources to embrace green lifestyle practices, sustainable production and nature conservation.

The “Local Solutions for Plastic Pollution” (LSPP) funded by the USAID addresses the challenges faced by local communities in overcoming the negative environmental health impacts caused by plastics pollution which is increasing in Vietnam. Vietnam is listed as 1 of the top 5 plastic waste polluters of the world’s oceans, discharging 0.28 – 0.73 million tons annually. While plastics pollution is increasingly receiving policy attention at the national level, local empowerment of actors at the local level is needed to collaborate, take collective action, change behaviors and advocate for policies based on solid environmental, health and community evidence. To develop
and sustain solutions, the use of information technology is essential. However, there is no central or local initiative or internet-based platform on plastics pollution and its environmental health impacts in Vietnam for actors to interact and network, nor mobile solutions (mHealth) to deliver environmental health education, reliable plastic waste community information, and support collective action to prioritize action, create and share online solutions. The ‘Local Solutions for Plastic Pollution’ project activities aim to empower local communities to reduce plastics pollution by building collective action from the ground up by creating, strengthening and uniting networks, communities and individuals in Hanoi, Ha Long (Quang Ninh), Da Nang, and Hoi An (Quang Nam). The project duration is August 2020 – July 2023 and implemented by GreenHub, the Institute of Strategy and Policy on Natural Resources and Environment (MONRE), Hanoi University of Public Health, and Global Integrated Management System Company Limited (GIMASYS).

MORE INFORMATION

How to apply?

Fill in this form APPLICATION FORM

Deadline 25.05.2022

Written by Merima Saracevic-volunteer in Vietnam in April 2022

I was lucky to get the chance to visit northern Vietnam and spend a month living a life as a local in the village of Thon Tha. A small village near the town of Ha Giang. Ha Giang is a lovely town – the beginning and the end of the mesmerizing loop, which is an exciting story itself.
I decided to say yes to this opportunity and explore a whole another world, as well as know myself more meanwhile. I am thankful to YESD and the hosting family who introduced me into their lifestyle and made my stay comfortable. 

All of the locals were very hospitable and welcoming. As nice as they are, it was unavoidable to attend every weekend party and the evening hangouts, where we would drink rice wine/beer and exchange words in different languages. I also learned a few recipes of the food that I loved, like Spring rolls and the fruity Che.
The activities of this mobility were mostly about interaction with the locals. Thus, we held English classes, did handicraft workshops with the artisans, planned local events, explored the jungle and decorated the common area. During all of these hours, I had the space to express my creativity and add my soul into the work, while simultaneously grasping a completely different lifestyle. Each day was busy and productive, however, these hours were the most valuable addition to my experience.


I would spend my free evenings at the nearby waterfalls – a joyfull place with chill water, refreshing for the hot days. It was the perfect place to calm my mind, read a book or meet other travelers that are visiting at the moment.

What I most enjoyed are the mornings with a cup of pure filtered Vietnamese coffee and the sound of birds and crickets around. You can see the teeth mountains from anywhere in the village, so wherever you decide to sit and chill you’ll have a beautiful view, including the wide rice paddies, green valleys and palm jungles.

Once you are in Vietnam, Hanoi is a must see. It has been a while since I last felt so excited to explore a city, but on the other hand – saddened that the time I had was not enough, for such a large, plentiful and dynamic place. I mostly spent my time sightseeing on foot, exploring the streets within and around the city center. Frequent well-preserved colonial buildings, pagodas and various museums are the spots that you can not miss, since they display the cultural, societal and historical abundance. Hanoi is very vivid at night and I was captivated by the wide spectrum of places, based on the type of music they play. And again, nothing is better than fancy a coconut coffee in a coffee shop near the lake with a view on Hanoi’s Old Quarter.

For anyone interested to volunteer in Vietnam, there is one placement open for this summer that can be seen http://krik.org.mk/cya-krik-is-looking-for-a-volunteer-in-vietnam-80days/

Повик за вработување за окупационен терапевт (2)-Специјален едукатор и рехабилитатор, социјален работник или психолог

 • Позиција: Окупационен терапевт
 • Работни часови: Целосно работно време (40 часа неделно) Понеделник до петок од 9 до 17 часот. 
 • Локација: Црниче, Скопје
 • Вид договор: Можност за договор за вработување или договор на дело 

Позадина:

Проектот Добивање живот “- Деинституционализација на жителите на институцијата Специјален Завод – Демир Капија, се очекува да поддржи преселување на 45 лица со интелектуална попреченост од установата  во 9 независни станбени единици во  Вардарски регион. Со цел да се обезбеди поддршка на лицата со интелектуална попреченост што ќе живеат во независните станбени единици, ПИН и Центар за младински активизам Цма Крик ќе ангажираат персонал кој ќе обезбеди помош и поддршка. Како дел од проектните активности, се воспоставува дневен центар за лица со попреченост во Црниче, Скопје.

Опис на работно место ( Окупационен терапевт ) (2 позиции)

Окупационен терапевт помага во извршување на професионална услуга на млади и возрасни корисници на дневен центар за лица со попреченост, ефективно, ефикасно и навремено спроведува програма за работа и решава прашањата на во врска со корисниците кои ја користат услугата.

Должности и одговорности ( Окупационен терапевт)

Помага на корисниците да станат посамоуверени во изведувањето на самостојни секојдневни активности, да се постигне максимална самостојност во секојдневниот живот
Креирање, спроведување и следење на прогресот на програма за работа на окупационен терапевт
Промена, одржување или воспоставување на активности за грижа за себе на корисниците во секојдневни активности
Воспоставување и/или промена на изведување на групни активности во дневен центар
Создавање и прилагодување на активности за слободно време како хоби, одмор, рекреација
Следење на прогресот на корисниците и адаптирање на активностите според нивните потреби

Потребни квалификации:

 • да биде државјанин на Република Северна Македонија
 • активно да го користи македонскиот јазик
 • да се биде возрасен над 18 години
 • да имаат општа здравствена способност за работата
 • да имаат завршени студии по специјална едукација и рехабилитација, социјална работа или психологија
 • да има искуство со работа со лица со попреченост
 • со правосилна судска одлука да не е осуден на забрана за вршење професија, дејност или должност

Како да се аплицира

Мажите и жените се подеднакво охрабрени да аплицираат. Ве молиме, испратете CV на е-адресата: [email protected] и [email protected]

Насловот треба да ја наведува позицијата на работата и вашето име Пр. Окупационен терапевт Петар Петровски. Апликациите поднесени во други форми нема да бидат разгледани.

Само селектираните  кандидати ќе бидат контактирани. Сите кандидати се охрабруваат да аплицираат. Рокот за пријавување е до 22.05.022 година, во 23:59 часот.

Плата 

Обезбедени месечни средства во бруто сума од 30 000 мкд. Можност за вработување со договор за вработување или договор на дело.

Договор за вработување-20 000 мкд нето сума

Договор на дело-27 000 мкд нето сума

Повик за 2 практиканти во КРИК

ЦМА КРИК отвора повик за 2 практиканти кои ќе обавуваат практикантска работа во склоп на летната програма на Крик.

Програмата и активностите на кои практикантите ќе учествуваат се планира заедно со селектираните практиканти.

Главни активности и ангажман: 

-Дел од сите активности кои Крик ги организира во летниот период: работилници, обуки, младински кампови и слично.

-Поддршка на извршната канцеларија на Крик во административното работење

-Директна работа со целна група (млади лица со попреченост и без)

-Логистичка поддршка на активностите.

Време на обавување на практиканството: во тек на работната недела, во период од 8/9 до 16/17 часот. Работните часови на праксата се одредуваат заедно со практикантите.

По потреба, дел од активностите се одвиваат и во други градови во Македонија, понекогаш и во текот на викендите.

Патување во Македонија (Охрид и Дојран) е дел од активностите за летната програма.

Практикантите ќе имаат можност и за летен одмор од 2 недели.

Услови и обврски на практикантите

Сите заинтересирани кандидати за учество во практикантската програма потребно е да:

 • Бидат на возраст од 16 до 29 години
 • Да не се во работен однос
 • Да имаат завршено најмалку основно образование
 • Да можат да извршуваат практикантска работа во времетраење од три месеци (јуни, јули и август)

Избраните кандидати ќе ги имаат следниве услови за извршување на практикантската работа:

 • Назначено ментор лице кое ќе ги следи во текот на целата пракса
 • Назначено одговорно лице од ЦМА КРИК кај кое ќе може да се обратат во текот на целата пракса
 • Месечен волонтерски надоместок од 6 000 мкд бруто сума
 • Можности за учество и вмрежување на настани
 • Можност за вработување по завршување на практиканството
 • Стекнување на нови вештини, знаења и компетенции.

Обврските кои ќе ги имаат практикантите се следните:

 • Уредно, совесно и навремено извршување на доверените задачи;
 • Учество во секојдневната работа на Крик
 • Чување на класифицирани и доверливи податоци стекнати за време на практиканството
 • Почитување на интерните протоколи и прирачници за работа на Крик

Започнување на практикантсвото: 1ви јуни 2022 до 31ви август 2022. 

Дати за патувања однапред планирани се: Охрид 8ми-12ти јуни и Дојран и 1ви-3ти јули 2022.

Можни се и дополнителни патувања кои ќе се одредат во текот на практикантството.

Сите заинтересирани кандидати можат да аплицираат со пополнување на оваа форма ТУКА

Повикот е отворен до 25.05.2022.

CYA Krik is looking for participants for TC “Improving Access for Young People with Disabilities to European Volunteering Projects”

CYA Krik is looking for participants for TC “Improving Access for Young People with Disabilities to European Volunteering Projects” in Scout Center, Ohrid.

08-12.06.2022 Scout Center, Ohrid

This project aims to address this through developing a simple toolkit to enable organisations to design and implement more inclusive projects. The active engagement of young people with disabilities ensures that their perspectives and experiences will help shape the final product and that the project itself is fully inclusive. Delivered through a partnership of 4 organisations based in the UK, Romania, Italy and North Macedonia and led by International Service, a UK international development organisation, the project brings together an extensive base of disability, youth, volunteering and educational expertise and experience. The core partners are International Service (UK) CYA Krik (North Macedonia), Ferfilo (Italy) and Offensiva Tirenilo (Romania). The key components of the project are: – an initial phase of research – the development of a toolkit for training – testing and finalising this toolkit with youth workers, youth with disabilities and partner staff – delivery of initial training using the toolkit -production and sharing of an on line toolkit for training which supports the development of youth work practice around inclusive volunteering.

Short-term joint staff training “Improving Access for Young People with Disabilities to European Volunteering Projects”

The training will provide the opportunity for one organisation which is not part of the project activities from each country, to take part in and give input to the development of IO2. This value added element will help with the dissemination of IO2 and the relevance of the Toolkit to other organisations not in this project partnership. One of the organisations will be experienced in implementing ESC projects, the other one will not.

The results of this training will be to contribute to: – Finishing the toolkit (IO2). After the youth workers and people with disabilities have tested the methods, they will propose recommendations on things to be changed or updated to maximise quality and impact, – The youth workers, the organisations they take part, and ultimately the wider sector, will have improved capabilities to deliver European volunteering projects which are highly inclusive of people with disabilities.

Participants:

– 2 youth workers (one from the partner organization and one from different organization working on local/national level)

– 1 person with a disability

– 1 support person

The training will be held in the Scout Center Ohrid. The Scout Center in Ohrid is located on the shore of the beautiful Ohrid Lake. Ohrid is a city in North Macedonia, one of the most important historic and natural places with the title of UNESCO world heritage site in both cultural and natural lists.

Preparation

For the purpose of the preparation process, all participants will sign a learning agreement setting out their engagement with the project, dates of activities and expected code of conduct, as well as agreeing to adhere to the safeguarding policy for the project. Each partner organization will prepare their document. After the project partners select the participants, they will have 5 preparatory meetings with the participants from their own country. As the 3 day training will be a relatively complex event, the 5 prep meetings will give the participants the chance to get to know each other prior to the training and build their confidence and understanding of the project. Preparatory meeting no.1 getting to know the group and the participants Preparatory meeting no.2 getting to know the partner organisations, the project activities and the Erasmus + program Preparatory meeting no.3 getting to know the country and venue where the training will take place and the aims of the activities Preparatory meeting no.4 getting to know the second intellectual output – the toolkit Preparatory meeting no.5 planning our travel and accommodation After the preparation is done, you are ready to depart!

If interested, please fill in the application form.

For any further questions or doubts, please contact us on [email protected]