Culture and Creativity for the Western Balkans (CC4WBs) – British Council

Периодот на аплицирање е продолжен за можности за финансирање и градење капацитети во рамките на програмата Култура и креативност за Западен Балкан кои ќе се организирани околу следните четири тематски прозорци:

  • Подобрени локални културни простори преку подобрени јавно-приватни партнерства;
  • Уметници, медиумски професионалци и културни оператори мобилизирани, поврзани и овозможени да ја промовираат различноста на културните изрази во и од Западен Балкан;
  • Регионално вмрежување, соработка и промоција за зголемена културна продукција и пристап;
  • Заштита и искористување на културното наследство за одржлив развој.
  • Повиците за предлози се сега отворени, а организациите и поединците се поканети да ги поднесат своите предлози и апликации поврзани со горенаведените области според условите наведени подолу.

Кој може да аплицира?

Граѓански организации (ГО) и јавни институции од Албанија, Босна и Херцеговина, Косово, Црна Гора, Северна Македонија и Србија.

Можности: Грант финансирање до 80.000 евра по проект.

Времетраење: Предложените проекти може да бидат долги од 3 до 18 месеци.

Краен рок за поднесување предлози: 15 април 2023 година во 17:00 часот (CET).

Повеќе информации се достапни на овој линк.

Training course: young activists for democracy

Дали сте млад активист? Дали сакате да зборувате на теми како демократија, човекови права и младинско учество? Пријавете се за курсот за обука на млади активисти за демократија и придружете се на проектот Democracy Here/Democracy Now!

Сите заинтересирани се повикани да го прочитаат дополнително повикот за учесници и да се пријават онлајн, најдоцна до 6 април 2023 година, 14:00 часот по средноевропско време на https://youthapplications.coe.int/

Повеќе информации се достапни тука.

Млади, отворено е пријавувањето за 35 000 бесплатни карти за патување низ Европа!

Отворени се пријавите за бесплатните карти во склоп на иницијативата #DiscoverEU преку која 35 000 млади луѓе ќе добијат можност да ја истражат Европа со воз.

Пријавувањето е започнато и ќе трае до 29 март на пладне.

Како да добиете патен билет?

За да добијат патен билет, младите треба да се регистрираат на Европскиот младински портал и да одговорат точно на 5 квиз прашања. По рангирањето според најдобри резултати, Комисијата, на кандидатите ќе им ги понуди сите достапни патни билети. Успешните натпреварувачи родени помеѓу 1 јули 2004 и 30 јуни 2005 година ќе можат да патуваат во Европа до 30 дена, од 15 јуни 2023 до 30 септември 2024 година. Натпреварот е отворен за млади од Европската унија и трети земји поврзани со програмата Еразмус+, како што се Исланд, Лихтенштајн, Северна Македонија, Норвешка, Србија и Турција.

Станете DiscoverEU амбасадор!

Сите млади патници можат да станат и DiscoverEU  амбасадори за да учествуваат во промовирањето на иницијативата, а еден од начините е да се приклучат на официјалната онлајн група #DiscoverEU Official и да ги споделат своите искуства и совети со другите патници таму.

За повеќе информации, посетете ја веб страната на DiscoverEU и Европскиот младински портал.

Повеќе информации се достапни тука.

Програма за девојки и жени „Враќање кон себе“

Оваа пролет, Грит ја започнува со организирање на програма наменета за девојки и жени „Враќање кон себе“.

Погледнете што сѐ вклучува програмата и пријавете се!

Програмата е наменета за девојки и жени од нашата држава без ограничување на возраст и истата ќе се одржи од 31.3.2023 до 2.4.2023 во Вила Ана Марија, Дурачка Река.
Во цената се вклучени оброци, сместување, програма, и материјали додела  превозот до местото на настанот не е вклучен.
Со учеството во оваа викенд програма вие директно помагате на млади жени (15-29) од социјално загрозени категории кои ќе имаат можност да учествуваат во истата бесплатно БЛАГОДАРЕНИЕ НА ВАС!
Сите заинтересирани треба да ја пополнат апликацијата достапна тука.

ПОВИК ЗА ОБУКА во организација на Институт Преспа

Институтот ПРЕСПА во рамките на проектот „НЕКСУС МК“ објавува:

ПОВИК ЗА ОБУКА

за надворешна политика, модели на размена помеѓу Република Северна
Македонија и другите држави, како и истражување со користење на
отворени информации и справување со дезинформации.

Обука има за цел да придонесе кон зајакнување на капацитетите на
граѓанските организации и особено на младинските организации за справување со дезинформации, лажни вести и пропаганда, преку анализа на надворешната политика и моделите за размена помеѓу Република Северна Македонија и други држави, како и истражување со користење на отворени извори.

Обуката ќе биде организирана во живо, а учесниците ќе добијат целосен
прирачник, како и преглед со ресурси и алатки за истражување со користење
на отворени извори.

Рокот за пријавување е 31 март 2023 година.

Заинтересираните младински организации или кандидати, за било какви
прашања поврзани со обуката, може да се обратат по електронска пошта на:
[email protected] најдоцна до 30 март 2023 година.

Целиот повик можете да го пронајдете тука.